fbpx
Uutiset

Psykiatrinen kuntoutus kaupungin käsiin

Turuntien psykiatrian yksikön asiakkaiden elämä ei muutu, vaikka yksikkö siirtyykin vuodenvaihteessa keskussairaalalta Hämeenlinnan kaupungin vastuulle.

Henkisten hyvinvointipalveluiden palvelupäällikkö Anu Vähäniemi vakuuttaa, että tilat säilyvät ennallaan ja myös koko nykyinen hoitohenkilökunta ja osastonsihteeri jatkavat vanhoina työntekijöinä kaupungin palveluksessa.

-Toiminnot pysyvät samanlaisina, vaikka organisaatio muuttuu. Resurssia ei lisätty eikä vähennetty, Vähäniemi kertoo.


Toimintaa tarpeen mukaan

Organisaatiomuutoksella tavoitellaan sisällöllistä parannusta psykiatriseen avohoitoon.

-Tavoitteena on saada esimerkiksi mielenterveyskuntoutujien hoitoketju toimimaan nykyistä paremmin. Tarkennetaan, mitä hoidetaan perus- ja mitä erikoistasolla. Toki tässä tähdätään myös päällekkäisyyksien poistamiseen, Vähäniemi kertoo.

Hän uskoo, että kun koko psykiatrinen avohoito tukitoimineen on kaupungin käsissä, hoitoa pystytään järjestämään nykyistä paremmin asiakkaiden tarpeen ja voinnin mukaan.

-Ehkä tässä on ollut hajottavaakin päällekkäisyyttä. Yhteistyö eri toimijoiden välillä on kyllä ollut sujuvaa, mutta lähtenyt ehkä enemmän organisaatioista kuin ihmisten tarpeista, Vähäniemi pohtii.

Hän korostaa, että toki kaupunki tekee jatkossakin yhteistyötä sairaanhoitopiirin kanssa.

-Laitoshoitoa tarvitaan myös. Tavoitteena on kuitenkin hoidon painottuminen avohoitoon. Kun tiedetään, että resurssit ovat rajalliset, yritetään kohdentaa ne niin, että kaikki ihmiset saisivat oikeaan aikaan oikeanlaisen hoidon ja kuntoutuksen, Vähäniemi sanoo.


Yksi psykiatri lisää

Hämeenlinna on tehnyt viime aikoina merkittäviä satsauksia mielenterveystyöhön. Huhtikuun alusta alkaen esimerkiksi jokaisella terveysasemalla on pitänyt vastaanottoa oma psykiatrinen sairaanhoitaja. Sen lisäksi Palokunnankadulla on järjestetty ryhmämuotoista päivätoimintaa.

Nyt kaupungin palveluvalikoima kasvaa Turuntie 4-6:ssa sijaitsevalla kuntoutuspoliklinikalla. Lisäksi samassa kiinteistössä toimii kahdeksanpaikkainen päiväosasto, jonka suurin asiakasryhmä ovat masennuspotilaat.

-Päiväosaston hoito rytmittää päivää ja tuo siihen rakennetta, Vähäniemi kertoo.

Turuntiellä työskentelee tällä hetkellä seitsemän sairaanhoitajaa, mielenterveyshoitaja ja osastonsihteeri, jotka siirtyvät kaupungin palkkalistoille. Erityistyöntekijöiden palvelu kuten esimerkiksi toimintaterapeutti ostetaan jatkossakin keskussairaalalta. Sen sijaan aikuissosiaalityön palvelut Turuntielle tuottaa jatkossa Hämeenlinnan kaupunki.

Avohoitoon saadaan myös lisää psykiatripalveluja, kun Turuntien yksiköihin perustetaan vuodenvaihteessa psykiatrin virka. Tähän asti terveysasemien omalääkäreiden ja psykiatristen sairaanhoitajien konsultaatiotukena on ollut yksi psykiatri.

Vaikka avotoiminnasta vastaa jatkossa Hämeenlinnan kaupunki, palveluja myydään entiseen tapaan myös Hattulan ja Janakkalan asiakkaille. (HäSa)

Menot