fbpx
Uutiset

Psykiatrisiin palveluihin tulee tuntuva parannus

Hämeenlinna

Peräti seitsemän uutta psykiatrista sairaanhoitajaa aloittaa työnsä Hämeenlinnan terveysasemilla huhtikuun alussa.

Aprillipäivästä alkaen psykiatrisia sairaanhoitajia on aiemman neljän sijasta yhteensä yksitoista, ja heidän palvelujaan tarjotaan kaupungin kaikilla terveysasemilla.

Pääterveysasemalla työskentelee jatkossa kaksi sairaanhoitajaa, samoin Jukolan ja Vanajan asemilla. Kaurialan ja Rengon aseman asiakkaista huolehtii sama hoitaja, kuten myös Ojoisten ja Kalvolan asiakkaista. Idänpäässä, Lammilla ja Hauholla on kussakin yksi hoitaja.

Tarkoituksena on paitsi parantaa hoitoa, myös vähentää mielenterveysongelmiin liittyvää leimautumista.

-Asiakkaille on matala kynnys tulla omalle terveysasemalle juttelemaan, kun mielenterveyspalveluita ei enää tarvitse lähteä hakemaan erillisestä paikasta, sanoo Hämeenlinnan kaupungin henkisen hyvinvoinnin palvelupäällikkö Anu Vähäniemi.

Sairaanhoitajilta saa apua muun muassa tilapäisesti lamaannuttavissa elämän kriiseissä, kuten avioeron, työttömyyden tai kuolemantapausten sattuessa.

He hoitavat myös lääkärin diagnosoimaa masennusta, ja auttavat pitkään sairastaneita mielenterveyskuntoutujia, tekevät psykiatrisia kokonaisarvioita ja tarjoavat konsultaatiota perusterveydenhuollon ammattilaisille.

Psykiatristen sairaanhoitajien työskentelymuotoja ovat yksilökäynnit, ryhmät, kotikäynnit ja verkostotapaamiseet.


Kriisiajan saa heti

Raha uusien sairaanhoitajien palkkaamiseksi siirretään erikoissairaanhoidosta. Anu Vähäniemi kertoo, että uudet tulokkaat ovat alan konkareita.

-Heillä on keskimäärin kymmenen vuoden kokemus psykiatrisesta hoitotyöstä.

Sairaanhoitajille voivat hakeutua täysi-ikäiset hämeenlinnalaiset.

Jokaisella sairaanhoitajalla on puhelinaika arkisin kello 11-12.

Kun numeroon soittaa, hoitaja arvioi, kuinka kiireellisestä tapauksesta on kysymys. Kriisiaikoja voi saada nopeastikin, mutta jos ongelma on muhinut mielessä jo pidempään, eikä ole akuutti, ajan saa luultavasti kahden viikon sisällä.

-Usein helpottaa jo pelkkä tietoisuus siitä, että vastaanottoaika odottaa, Vähäniemi sanoo.

Tähän mennessä on saanut jonottaa pisimmillään neljästä kuuteen viikkoa.

Uusien sairaanhoitajien ensimmäinen viikko menee työhön perehdyttäessä, ja heidän vastaanotoilleen pääsee 11.4. alkaen.

Psykiatristen sairaanhoitajien vastaanottojen varausnumeroita voi kysyä omalta terveysasemalta tai katsoa Hämeenlinnan kaupungin internet-sivuilta. (HäSa)

Menot