Uutiset

Puhdetyöt omaan laskuun

Heh-heh. Nyt näyttää siltä, että köyhyys on loitontumassa henkilökohtaisesta taloudenpidostani. Ja vastoin maan hallituksen esityksiä lomatkin lisääntyvät, eivät suinkaan vähene.

Maan mahtava SAK vaatii isyyslomien ajalta täyttä palkkaa. On luonnollisesti selvää, että vaade kattaa jo aiemminkin tempun tehneitä, isäksi suostuneita. Viime aikoinahan on tullut tavaksi hyvitellä jälkikäteen sotien ja vainojen uhreja, miksipä ei palkittaisi myös positiivisista, elämää rakentavista uhrauksista, isyydestä.

Olen ollut toimessa mukana laatimassa kolmea lasta. He ovat jo aikuisia, mutta heistä minulle subjektiivisesti kuuluvat isyyslomat ovat edelleen pitämättä. Suostun ottamaan ne vastaan ja edellytän, että rästilomat ovat kasvaneet myös kelpo koron.

Jos SAK:n vaatimus palkallisista isyyslomista menee läpi, tulossa on myös aimo tukku rahaa. Kiitos vaan.

Kun suomenhevosta uhkasi sukupuutto, valtiovalta päätti maksaa varsarahaa. Se oli vanhan rahan aikaan peräti 5 000 markkaa ja summa siivitti siitoksia niin, ettei suomenhevonen ole enää uhanalainen luontokappale.

SAK on siirtämässä maatalouspolitiikan metodeja ja kannustimia myös sosiaali- ja perhepolitiikkaan. Järjestössä ilmeisesti luullaan, että lasten hankkiminen on aina ensisijaisesti taloudellinen kysymys. Edunvalvontaa halutaan ulottaa yksityiselämän puolelle.

On kuitenkin vaikeata kuvitella, että petikammariin mennään vasta, kun ensin on ynnätty eurolleen lisääntymisestä aiheutuvat menot ja tulot. Ei lapsille voi hintaa laskea, kysymys on hiukan suuremmista asioista kuin varsarahan suuruudesta.

SAK perustelee vaatimustaan tasa-arvolla. Sen nimissä tässä maassa on tehty ennenkin hölmöjä ratkaisuja. Kas, kun eivät vaadi miehiä myös imettämään?

Usein on väitetty, etteivät nuoret naiset ole kovin haluttua työvoimaa, sillä he saattavat äityä lisääntymään ja sen myötä pitkille hoitovapaille. Virallisesti heitä ei tietenkään syrjitä, mutta käytäntö on toista.

Jos isyyslomat lankeavat työnantajien maksettaviksi, myös nuorten miesten kynnys työllistymiseen saattaa kohota. Kuka pestaa häntäheikin, jonka arvellaan lähiaikoina ryhtyvän tuumasta toimeen?

Sääliksi käy erityisestä maan pohjoisosien yrityksiä, joiden palkollista monet, joskus valtaosa kuuluu tiettyihin uskonnollisiin yhteisöihin, joille on ominaista kukoistava pirttiviljelys.

On täysin oikein ja perusteltua maksaa tehdystä työstä kelpo palkkaa, työmies on palkkansa ansainnut. Mutta vaatimus työnantajavastuun laajentamisesta omaehtoisiin puhdetöihin, ihmissuvulle ominaisen lisääntymisvietin toteuttamisaskareeseen ei kuulosta kohtuulliselta.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic