fbpx
Uutiset

Puheenjohtaja Westerlund: Upseeriliitto ei ole alentamassa eläkeikää

Upseeriliiton puheenjohtaja, everstiluutnantti Harri Westerlund kiistää tulkinnat, joiden mukaan liitto olisi alentamassa sotilaiden eläkeikää.

Alentamisen sijaan liitto ajaa yhdessä Päällystöliiton ja Aliupseeriliiton kanssa mahdollisuutta, että sotilaat voisivat erota vapaaehtoisesti sotilasvirasta jo 48-vuotiaana.

Nykyinen eläkeikä on 55 vuotta.

Esityksen mukaan irtisanoutuvalle sotilaalle maksettaisiin yhden tai kahden vuoden bruttopalkkaa vastaava eroraha, mutta täyttä sotilaseläkettä hän alkaisi saada vasta 55-vuotiaana.

-Kyseessä pitää olla vapaaehtoinen ja houkutteleva vaihtoehto ikärakenteen nuorentamiseksi, Westerlund painottaa.

Hänen mukaansa liian suuri osa upseereista palvelee puolustusvoimissa liian iäkkääksi. Tehtäväkiertoa ei ole tarpeeksi.

-Tarkoitus olisi, että upseeri pääsisi riittävän nuorena riittävän vaativiin tehtäviin.

Westerlund ottaa esimerkin urheilumaailman puolelta.

-Harva formulakuski jatkaa yli 40-vuotiaaksi. Vastaavasti ei Hornet-hävittäjää lennetä yli 48-vuotiaana.

Puheenjohtajan mielestä sodassa ei ole ikämiessarjaa. Hänen mukaansa riittäisi, jos puolet tai kolmannes sotilaista jatkaisi sotilasuraansa yli 48-vuotiaana.

Tyypillisesti 48-vuotias upseeri toimii esikuntatehtävissä majurin tai everstiluutnantin arvolla. Upseeriliiton tavoite on, että upseeri voisi tehdä toisen uran sotilasuran jälkeen.

-Se olisi yhteiskunnalle nykyistä edullisempi ratkaisu. Tällöin hän olisi vielä kilpailukykyinen työntekijä yhteiskunnan muilla sektoreilla. Sitoutuminen sotilaspalveluksen palkittaisiin sotilaseläkkeellä 55-vuotiaana. Henkilö saisi muulla sektorilla tehdystä työstä eläkkeen työuransa mukaisesti 63-68 vuoden ikäisenä, Westerlund sanoo.

Liitot vähitellen yhteen

Sotilaiden ammattiyhdistyssektorin ikuisuuskysymys, eli Upseeriliiton ja Päällystöliiton yhdistäminen, etenee hitaasti mutta varmasti.

-Se on järkevää edunvalvonnallisesti ja järjestöllisesti. Meillä on paljon yhteistä. Päällystöliitto kuuluu samaan keskusjärjestöön Akavaan kuin mekin, heidän toimitilansa on vuokralla Upseeritalolla, ja meidän yhteistyömme on tiivistä, Westerlund perustelee.

-Yhdistymiseen ei tällä hetkellä ole liitoissa vielä valmiutta, mutta erittäin tiivistä yhteistyötä tehdään päivittäin. Upseeriliitto on linjannut myös tavoitetilassaan 2018, että ovi on raollaan..

Työterveyshuolto puhuttaa

Sotilaiden työterveyshuollon nykyinen tila ei tyydytä Westerlundia. Hänen mukaansa ongelmat johtuvat keskussotilassairaalajärjestelmän lakkauttamisesta, ja ne koskevat yhtä lailla varusmiehiä kuin kantahenkilökuntaa.

-Valtiokonttori ei tahdo ottaa huomioon, että valtion palveluksessa tehdään muutakin kuin toimistotyötä. Palveluksessa tapahtuvien loukkaantumisten ja tapaturmien hoito sekä hoidosta johtuvien korvausten hakeminen ovat arpapeliä.

-Räikeimmin se näkyy sotilaallisen kriisinhallinnan tehtävissä loukkaantuneiden yksittäistapauksissa, Westerlund sanoo, ja viittaa vuoden aliupseeriksi valitun ylivääpeli Pekka Jylhän tapaukseen.

Jylhä haavoittui Afganistanissa vakavasti tämän vuoden helmikuussa. Valtiokonttori jätti hänet ilman korvauksia. Aliupseeriliitto maksaa miehen lääkkeet ja hoitokulut.

-Asia ei ratkea ilman uusia säädöksiä. Nyt valtiokonttori ei ota huomioon, että sotilas voi joutua sodanomaisiin olosuhteisiin.

Harri Westerlund valittiin kolmannelle jatkokaudelle Upseeriliiton puheenjohtajaksi Hämeenlinnassa pidetyssä liittokokouksessa torstaina.

Kokouksessa kutsuttiin liiton kunniajäseneksi everstiluutnantti Pekka Kouri. Hän on 24.11.1918 perustetun Upseeriliiton kuudestoista kunniajäsen. (HäSa)

Menot