fbpx
Uutiset

Puheenjohtajat: Kuka osaa puhua ja esiintyä? – Professori antoi kouluarvosanat ja listasi keskustelijoiden taidot ja puutteet

Puheviestinnän professori Pekka Isotalus arvioi Lännen Median pyynnöstä puolueiden puheenjohtajien puhe- ja esiintymistaidot. Torstain vaalitentti oli viimeinen ennen sunnuntain eduskuntavaaleja.
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien viimeinen tv-tentti käytiin torstai-iltana. Kuva: Heikki Westergård
Eduskuntapuolueiden puheenjohtajien viimeinen tv-tentti käytiin torstai-iltana. Kuva: Heikki Westergård

Torstai-illan vaalitentti oli selvästi kiihkein tv-keskustelu, jonka puolueiden puheenjohtajat ovat käyneet, sanoo puheviestinnän professori Pekka Isotalus.

– Monilla vaikutti olevan hermo kireällä. Puheenjohtajat keskeyttivät toisiaan, puhuivat päällekkäin, haastoivat ja kritisoivat, eivätkä malttaneet kuunnella, Isotalus sanoo.

Taustalla vaikuttanee Isotaluksen mukaan ainakin viimeisin gallup-tulos, jossa monien puolueiden kannatus on hyvin lähellä toisiaan.

– Tutkimusten mukaan äänestäjiä kiinnostaa ehdokkaiden välinen väittely ja sanailu, mutta toisaalta suomalaiset pitävät keskeyttämistä ja päällepuhumista herkästi huonona käyttäytymisenä.

Isotalus arvioi gallupeissa viiden kärkeä pitävien puolueiden puhe- ja esiintymistaidot Lännen Median pyynnöstä.

Antti Rinne

Demarien puheenjohtaja Antti Rinne pärjäsi kärkiviisikosta Ylen viimeisessä tv-tentissä kaikkein huonoiten, Isotalus sanoo.

– Rinne kävi selvästi kovilla kierroksilla, keskeytti jatkuvasti muita ja malttoi kuunnella huonoiten.

Isotalus vertaa Rinteen esiintymistä neljän vuoden takaiseen viimeiseen tv-tenttiin, jossa Rinteen itsekin tunnustama epäonnistuminen näytti maksaneen sdp:lle ääniä.

– Samoja piirteitä oli etenkin, kun Petteri Orpo sai Rinteen provosoitumaan, ja silloin Rinne vaikutti äkäiseltä ja kiukkuiselta, mikä ei yleensä kuulu hyvään esiintymiseen.

Rinne on silti petrannut neljän vuoden takaiseen, Isotalus arvioi: Rinne kykenee nyt viestimään paremmin hyväntuulisuutta ja leppoisuutta.

Suurimpiin Rinteen ongelmiin kuuluu Isotaluksen mukaan puheenvuorojen monotonisuus ja epäselvyys.

– Hän syyllistyy helposti vaikean sanaston ja poliittisen liturgian latelemiseen, eikä onnistu tiivistämään puheenvuorojensa ydinsisältöä helposti ymmärrettäväksi.

Jussi Halla-aho

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho onnistui torstaina pitämään parhaiten omat puheenvuoronsa, Isotalus sanoo.

– Hän oli varsin tomera, jos häntä yritettiin keskeyttää. Puheenvuoroissaan hän onnistui kytkemään asian kuin asian maahanmuuttoteemaan.

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon esiintymistapa jakaa yleisöä eniten, Isotalus arvioi.

– On melko selvää, että Halla-ahon puheiden sisältö jakaa kansaa, mutta sama pätee myös nimenomaan puhe- ja esiintymistapaan.

Halla-aho ei Isotaluksen mukaan pyri kansan hurmaamiseen tai esiintymään tavallisena – yhtenä meistä. Sen sijaan hän puhuu korostetun rauhallisesti, korrektisti ja antaa argumentoinnillaan vaikutelmaa rationaalisuudesta.

– Tyyli ei ole poliitikolle perinteinen, mutta hän onnistuu kuulostamaan argumentoidessaan hyvin vakuuttavalta runsailla perusteluillaan.

Isotalus uskoo, että Halla-ahon suosio piilee pikemmin puheiden sisällöissä kuin esiintymistavassa. Korostetun rauhallisen tyylin kääntöpuolena on vaivautuneisuus.

– Hän ei näytä tuntevan oloaan kotoisaksi tv-ruudussa, ei oikein tiedä mihin katsoa ja antaa vaivautuneen vaikutelman. Esiintyminen on silti varmempaa kuin kampanjoinnin alussa.

Torstaina Halla-aho vaikutti kireältä, mikä on harvoin hyvä vaikutelma, Isotalus lisää.

Petteri Orpo

Isotalus nostaa kokoomuksen Petteri Orpon esiintymisen viimeisessä tv-tentissä parhaimmaksi.

Esiintyminen oli kuin suoraan oppikirjasta, Isotalus toteaa.

– Jatkuvasti myönteinen ilme, aktiivinen keskustelija, pieni etunoja ja vaikutelma kiinnostuneisuudesta, puheessa paljon konkretiaa ja esimerkkejä, Isotalus listaa.

Toisaalta Orpo antaa itsestään Isotaluksen mielestä vaikutelmaa stereotyyppisenä kokoomuslaisena.

– Joitakin siloteltu esiintyminen voi ärsyttää. Hänestä puuttuu kansanomaisuutta, Isotalus sanoo.

Orpo ei erityisesti profiloidu argumentoijana, mutta perustelee näkemyksensä silti tasaisen hyvin, missä näkyy ministerivuosien tuoma kokemus, Isotalus arvioi.

Torstain tentissä Orpon onnistui myös provosoida Antti Rinnettä, ja ohjata keskustelua demarien ja kokoomuksen väliseen kilpaan.

– Näin hän sai keskustelun ohjattua kokoomukselle suotuisaan suuntaan.

Juha Sipilä

Pääministerit ovat erottuneet vaalikeskusteluissa kautta aikain, Isotalus sanoo.

Tässä väistyvä pääministeri Juha Sipilä ei onnistu Isotaluksen mielestä yhtä hyvin kuin esimerkiksi puoluetoveri Matti Vanhanen aiemmin.

– Pääministerillä on eniten tietoa viime vuosien asioista, tehdyistä päätöksistä ja keinoista. Sipilä onnistui osoittamaan tätä brexitiin liittyvässä keskustelussa, mutta muutoin se jäi vähemmälle.

Päättyneeltä hallituskaudelta Sipilä tuo jatkuvasti esiin lisääntyneet työpaikat, mutta viestiin pitäisi saada monipuolisuutta ja tiivistää se puhuttelevampaan muotoon, Isotalus sanoo.

Sipilä onnistuu Isotaluksen mielestä esiintymään johtajallisena.

– Vaikka keskustelu kiihtyy, Sipilä pysyy rauhallisena eikä hermostu.

Hänen puheessaan taas on Isotaluksen mukaan kansanomaisuutta ja tavallisuutta.

– Käsitteet ovat samoja, mitä tavalliset ihmiset käyttävät ja puheessa kuuluu myös pientä murretta.

Pekka Haavisto

Vihreiden Pekka Haaviston esiintymistä kuvaa Isotaluksen mukaan ennen kaikkea rauhallisuus, miellyttävyys ja asiantunteva vaikutelma.

– Siksi hän on erityisen hyvä esiintyjä tv:ssä, mutta kohteliaisuudella on myös kääntöpuolensa, Isotalus toteaa.

Kääntöpuolena on Isotaluksen mukaan se, että kohteliaisuuden vuoksi Haavisto on välillä jäänyt keskusteluissa syrjään.

– Kenties tästä johtuen Haavisto käytti torstaina tiukempia puheenvuoroja, ei sallinut keskeytyksiä ja osoitti kritiikkiä etenkin perussuomalaisten suuntaan.

Isotalus arvioi, että torstain tiukat puheenvuorot tekivät hyvää Haaviston imagolle, vaikka tiukkapuheisuus ei yleensä ole kovin suosittua kansan parissa.

– Haaviston esiintymistaidosta kertoo myös se, että hän on suosituin pääministeriehdokas, vaikka puolue on gallupeissa vasta viidennellä sijalla.

Torstaina Haavisto ei onnistunut tuomaan vihreiden ydinteemoja keskusteluun kovin hyvin.

Muut ehdokkaat

Puheviestinnän professori Pekka Isotaluksen arvio lyhyesti myös muiden puolueiden puheenjohtajien esiintymistä.

Li Andersson (vas.)

Todella hyvä argumentoimaan, perusteluiden takana tietoa, jonka välittää hyvin.

Antaa välillä vaikutelman lievästä ylimielisyydestä, kun kasvoilta paistaa toisinaan huvittuneisuus toisten puheenvuoroihin.

Anna-Maja Henriksson (rkp)

Erittäin rauhallisia ja miellyttäviä puheenvuoroja.

Jäi syrjään ja puheenvuoroissa aavistuksen abstrakti sävy.

Sari Essayah (kd.)

Innostuva keskustelija, joka ottaa puheenvuoronsa ja puhuu jopa kiihkeästi.

Puhuu välillä liian nopeasti ja jää vähemmälle huomiolle.

Sampo Terho (sin.)

Kritisoi erityisesti perussuomalaisia, ja sanoi, että perussuomalaiset haluavat asemoitua kaikkien muiden vaihtoehdoksi.

Jäi vähälle huomiolle.

Kärkiviisikon kouluarvosanat

Puheviestinnän professori antoi gallupin viiden kärjessä olevien puolueiden puheenjohtajille kouluarvosanat viimeisen tv-tentin esiintymisestä.

Kiitettävä: Pekka Haavisto, Petteri Orpo

Hyvä: Jussi Halla-aho, Juha Sipilä

Kohtalainen: Antti Rinne

Menot