Uutiset

Puheilla on vain puheiden arvo

Jos joku odotti SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmien kesäkokouksista poliittista pommia, hän erehtyi pahan kerran. Sen paremmin Eero Heinäluoman kuin Matti Vanhasenkaan ei tarvinnut edes kovistella omiaan pysymään asiassa. Kuin yhteisestä sopimuksesta puolueilla oli äänestäjille yhteinen sanoma: hyvä hallitus on saanut paljon hyvää aikaiseksi.

SDP ja keskusta toki muistivat myös ryöpyttää kokoomusta, joka hakee ensi vuoden maaliskuun eduskuntavaaleissa paikkaa maan kahden suurimman puolueen joukossa.

Eero Heinäluoma ei kuitenkaan voinut tarkoittaa veropopulismia sivuavilla lausunnoillaan yksinomaan kokoomusta. Veropopulisteja on kuin mäkäräisiä Lapin kesäyössä, murjaisi Heinäluoma.

Veropörriäiseksi on laskettava myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli, sillä hän hän vaati viime lauantain Satakunnan Kansan haastattelussa perintöveron laskua seuraavan hallituksen ohjelmaan. Ja jos keskustan tahto toteutuisi, ruuan arvonlisävero kevenisi heti.

Aivan väärillä jäljillä Heinäluoma ei suinkaan ollut arvostellessaan verokeskustelua. Valtion tuloja kutistavista esityksistä ei ole ollut pulaa. Kovin vähän on sen sijaan keskusteltu sekä valtion että kuntien menoista, edes niiden pitämisestä nykyisellä tasolla.

On rohkaisevaa, että Heinäluoma korosti SDP:n haluavan keventää työn verotusta, jos verokevennykset ylipäätänsä ovat mahdollisia. Tässä on linjaa kaikille vastuullisille puolueille. Suomalaisia pitää kaikin tavoin, myös verotuksellisin keinoin, kannustaa tekemään työtä. SDP ongelma tahtoo olla se, että sitä kiinnostaa enemmän julkisen vallan vahvistaminen kuin verotuksen keventäminen.

SDP:n ja keskustan eduskuntaryhmien kesäkokouksista voi saada jopa sen kuvan, että puolueet ovat kovasti innokkaita jatkamaan sujuvaksi ylistämäänsä yhteistyötä myös seuraavalla vaalikaudella.

Puheet ovat varsinkin politiikassa vain puheita. Mitäpä syytä SDP:llä ja keskustalla olisi ollut juuri nyt ryhtyä keinuttamaan hallitusvenettä! On ennätyksellisen helteinen kesä, politiikassa ei ole ajankohtaisia kiistoja, vaaleihin on aikaa ja hallituksen budjettiriihi vielä edessäpäin.

Hallituspuolueiden sisällä on paineita, joita saattaa hyvinkin purkautua leppoisaksi ennustetussa budjettiriihessä. SDP:n kansanedustaja Johannes Koskinen varoitti viime perjantaina Hämeen Sanomissa kuvittelemasta, että hallituksen lähes sadan miljoonan euron ylimääräinen kompensaatio maataloustukeen olisi demariryhmässä pelkkä läpihuutojuttu.

Sosiaalidemokraatteja varmasti myös kalvaa keskustan tyytyväisyys kuntaremontin lopputulokseen. Kuinkahan moni demari katsoo keskustan peräti jyränneen SDP:n kumoon hankkeessa, jonka tarkoitus oli rukata kovalla kädellä maan kuntakarttaa?

Kesä kääntyy syksyyn, myös politiikassa. Vaaleihin asti SDP:n ja keskustan keskinäinen hymistely ei missään tapauksessa voi kantaa.

Sosiaalidemokraatteja varmasti myös kalvaa keskustan tyytyväisyys kuntaremontin lopputulokseen.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic