Uutiset

Puhelimen lisävarusteeksi tarvitaan hammastikku

Pienet näppäimet ovat typerin matkapuhelinten kehityksen tulos. Naurettavia ovat myös kamerat ja internetyhteys, jotka imevät akusta virran vuorokaudessa.

Nämä syyt saavat pelkäämään päivää, jolloin nykyinen, melko vanha puhelimeni hajoaa. Tilalle löytyy kuitenkin vain jokin pikku kirppu, jossa on nuppineulanpäänkokoiset näppäimet, sameita kuvia napsiva kamera ja muuta älytöntä. Toistaiseksi mukana ei kuitenkaan seuraa hammastikkua, jolla mininäppäimiä voisi painella.

Nykyinen puhelimeni soveltuu siihen, mihin sitä tarvitsen: puhumiseen ja tekstiviestien lähettämiseen. Miksi tilalle pitäisi huolia yhdestä putoamisesta särkyvä kapine, jota voi olla niin vaikea käyttää, että kaikkien perustoimintojen kätköpaikat eivät välttämättä paljastu kuukausiin? Tai koskaan.

Eräs uudehko puhelin ei suostu ilmaisemaan omistajansa numeroa. Ystävät eivät vastaa hänelle, koska ruudulla lukee ”tuntematon numero”. Hänhän voisi olla vaikka lehtimyyjä.

Kännyköistä ja muusta elektroniikasta on muovautumassa muovisten automaattikahvikuppien serkkuja. Yliviritetty känny kestää juuri ja juuri takuuaikansa. Laadusta ja kestävyydestä on tullut tuntemattomia käsitteitä.

Eräs ystäväni manasi stereokaupassa, kun kauppias iloisesti ilmoitti, ettei moneenkaan laitteeseen saa varaosia. Eli kun masiina särkyy, sitä ei voi korjata. Se on kyörättävä kaatopaikalle, jollei ilmastointiteipistä ole apua.

Kaatopaikoilla luultavasti makaa myös liuta toimivia pikku tulostimia. Monen kojeen työura kestää vain ensimmäisen mustekasetin ajan, sillä uusi kasetti maksaa lähes yhtä paljon kuin uusi laite.

Joidenkin mielestä on kannattavampaa hankkia uutukainen tulostin kuin ostaa vanhaan lisää kallista kirjoitusnestettä.

Näinä maailman roskaan hukkumisen aikoina olisi töitä tyypeille, jotka kehittäisivät tarpeeksi halpoja vaihto-osia.

Ihmiset on taitavasti totutettu elektroniikan kertakäyttöisyyteen. Kun uusin malli milloin mistäkin kapineesta tulee markkinoille, vanha alkaa tuntua väljähtyneeltä, vaikka toimisi moitteettomasti.

Jotkut onnistuvat pysymään kehityksen ja pienenevien näppäinten kelkassa, mutta sitten on meitä, joille riittäisi kapineiden tarkoituksenmukaisuus ja helppokäyttöisyys. Esimerkiksi yksinkertaiset, jämptit, puhumiseen tarkoitetut puhelimet on taitavasti piilotettu markkinoilta.

Syyllistäminen tulee nykyään kaupan päälle. ”Tuntematon numero” -puhelimen omistaja arveli olevansa tyhmä, koska ei saa puhelinta tottelemaan, vaikka peräti löysi toiminnon, josta numeron näkymistä voi säätää.

Käyttäjä ei ole tyhmä. Puhelin on.

Kehittäkää parempia. Sellaisia, joiden käyttö onnistuu esimerkiksi ruuhkabussissa eikä vain valoisassa, tilavassa koelaboratoriossa.

marika.riikonen@hameensanomat.fi

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic