Uutiset

Puhemies ei voi toimia yhden eturyhmän äänitorvena

Hämeen Sanomien pääkirjoitus (7.2.) ihmettelee vihreiden Paavo Lipposen rooliin puhemiehenä kohdistamaa arvostelua. Pääkirjoituksen mukaan eduskunnan puhemiehellä on täysi oikeus esittää mielipiteitä, joiden takana hän itse seisoo – riippumatta siitä onko ajatukset lainattu sanasta sanaan Euroopan ydinvoimateollisuuden etuja ajavan Foratomin kannanotoista.

Asian voi nähdä toisinkin. Saman päivän Ilta-Sanomien pääkirjoitusta lainataksemme ”Paavo Lipponen ei ole tyytynyt eduskunnan puhemiehen aiempaan puolueettomaan rooliin”.

Kyse on viime kädessä siitä, toimiiko puhemies eduskuntainstituution ja sen eri poliittisten ryhmien edustajana, vai ajaako hän vain tietyn eturyhmän asiaa.

Meistä puolueettomuus on välttämätöntä, mikäli puhemiesinstituution arvovalta halutaan säilyttää.

Toisin kuin Hämeen Sanomien pääkirjoituksessa väitetään, vihreiden ydinvoimakanta on selvä. Puolue vastustaa ydinvoimaa riippumatta siitä onko se hallituksessa tai oppositiossa.

Ydinvoima ei ole vihreille kuitenkaan kynnyskysymys eduskuntavaalien jälkeisissä hallitusneuvotteluissa. Yksittäistä tuotantovaihtoehtoa tärkeämpää on päästä vaikuttamaan koko energiapaletin kokonaisuuteen – ja myös muihin meille tärkeisiin poliittisiin asiakokonaisuuksiin. Hallitusneuvotteluissa ratkaistaan tämän maan tulevaisuus.

Kirsi Ojansuu

kansanedustaja, kansanedustajaehdokas (vihr.)

Hämeenlinna

Eero Yrjö-Koskinen

kansanedustajaehdokas (vihr.)

Riihimäki

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic