Uutiset

Puhemies Lipponen joutui oppimestariksi

Eduskunnan puhemies Paavo Lipponen opastaa hallitusta miettimään uudelleen, onko perustuslakia aiheellista muuttaa kriisinhallintalaista syntyneen kiistan vuoksi. SDP:n entinen puheenjohtaja ja kahden hallituksen pääministeri katsoo, että asiasta paisui ”ylitulkinnoilla” liian iso ongelma.

Ylen TV1:n Lauantaiseurassa esiintynyt Lipponen asettui puolustamaan perustuslakivaliokuntaa. Tässä ei ole mitään yllättävää. Olisi perin outoa, jos eduskunnan puhemies ei seisoisi tiukassa paikassa eduskunnan keskeisen valiokunnan tukena. Kannanotostaan huolimatta hän kuitenkin tulkitsee perustuslakia eri tavalla kuin perustuslakivaliokunta.

Puhemies Lipposen tulkinnan mukaan valtioneuvoston ja presidentin ulkopolitiikkaa koskeva – nykyiseen perustuslakiin kirjattu – yhteistoimintavelvoite pitää sisällään myös EU:n kriisinhallintaa. Lipponen vieläpä erikseen korosti, ettei presidentti voi joutua joukkojen lähettämisessä syrjäytetyksi.

Lipposen tulkinnan jälkeen on aiheellista kysyä, miksi kriisinhallintalaista ja presidentin asemasta yleensä syntyi kiista. Lakia valmisteltiin pitkään, mutta aivan ilmeisesti huolimattomasti.

Eduskunnan puhemies esiintyi televisiossa maltillisesti, mutta tämä tosiasia ei muuksi muuta sitä, että Lipponen ryöpytti sangen ankarasti sekä pääministeri Matti Vanhasta (kesk.) että tämän hallitusta. Lipponen erityisesti hämmästeli hallituksen kiirettä ja ratkaisua, joka tähtää perustuslain muuttamiseen.

Lipposen kokonaisuutena harkitun ja maltillisen puheenvuoron jälkeen on varsinkin syytä kysyä, miksi Vanhanen SDP:n puheenjohtajan, valtiovarainministeri Eero Heinäluoman tukemana teki niin nopeassa tahdissa päätöksen perustuslain rukkaamisesta.

Mikä saneli hallituksen kiireen? Voi hyvinkin olla, että Vanhanen ja Heinäluoma painoivat kaasua kokemattomuuttaan. Kenties kaksikko katsoi, että kiista oli presidentti Tarja Haloselle niin kiusallinen, että se piti saada heti pois päiväjärjestyksestä. Mahdollisesti jopa Halonen peräsi hallitukselta nopeita siirtoja.

Heinäluoma selittää maanantain Uutispäivä Demarin kolumnissa hallituksen ratkaisua. Perustuslain muuttaminen jäi ainoaksi vaihtoehdoksi, koska oppositio torjui kriisinhallintalain hyväksymisen poikkeuslakina.

Heinäluoma voi olla tulkintoineen vilpitön, hän puolustaa silti ainakin toinen silmä kiinni hallitusta. Vanhanen sai varmasti poikkeuslaista eri puolueilta epämääräisiä ja nihkeitä vastauksia. Hallitus oli kuitenkin niin kovassa vauhdissa, etteivät puolueiden eduskuntaryhmät edes ehtineet määrittää kantaansa poikkeuslakiin. Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen näyttää vihreää valoa neuvotteluille, joita mikään puolue ei ainakaan toistaiseksi vastusta.

Eduskunnan puhemiehen opastuksella kriisinhallintakiistassa ollaan palaamassa lähtöruutuun. Lipponen perää aikalisää, rauhoittumista, neuvotteluja ja perustuslain rauhaan jättävää ratkaisua. Hallituksen on syytä noudattaa Lipposen neuvoja.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic