fbpx
Uutiset

Puhemies Vanhanen pyytää toimitusministeristöä viemään loppuun kunnialla ensi Suomen vuoden budjetin ja EU-puheenjohtajuuskauden

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) toivoo eduskunnalta malttia ja tukea toimitusministeristölle loppuvuoden tärkeissä tehtävissä.
Pääministeri Antti Rinne (sd.) erosi puolenpäivän aikaan tiistaina. Kuva: Joel Maisalmi
Pääministeri Antti Rinne (sd.) erosi puolenpäivän aikaan tiistaina. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) nosti esiin kaksi tärkeää keskeneräistä asiaa, joissa poliittisen päätöksenteon pitäisi kestää myös hallituksen kaatuessa.

– Budjetin viimeistely on parhaillaan käynnissä. Esitän toiveeni, että vanha hallitusrintama veisi eteenpäin ensi vuoden talousarviota, Vanhanen kertoi tiistaina tiedotustilaisuudessa pääministeri Antti Rinteen (sd.) erottua.

– EU:n ministerineuvostossa on tärkeitä kokouksia. EU:n budjetin valmistelu on kesken. Niissä olisi omaksuttava kanta, että toimitusministeristön ministerit saavat eduskunnalta mandaatin, jonka he voivat tarvittaessa hyväksyttää valiokunnissa, Vanhanen sanoi.

– Toivon, että EU:n puheenjohtajakausi viedään säntillisesti päätökseen.

Suomen puheenjohtajakausi jatkuu vielä vuoden loppuun. Ohjelmassa on muun muassa valtiovarainministerien kokoontuminen EU-budjetin vuoksi.

Suurimman puolueen edustaja aloittaa tunnustelut

Seuraavaksi suurimman eduskuntapuolueen edustaja aloittaa hallitustunnustelut. Tunnustelijaa ei ole vielä valittu.

Sdp:n puoluevaltuusto kokoontuu Iltalehden tietojen mukaan valitsemaan uuden pääministeriehdokkaan torstaina 12. joulukuuta. Tällä hetkellä kiinnostuksensa pääministerin tehtävään ovat ilmoittaneet sdp:n varapuheenjohtaja Sanna Marin ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman. Rinne jatkaa toistaiseksi sdp:n puheenjohtajana.

Hallituspuolueiden tavoitteena tällä hetkellä on jatkaa nykyisellä hallituspohjalla ja hallitusohjelmalla.

Puhemies Vanhanen kuitenkin muistutti, että myös hallituksen kokoamisessa edetään virallisen kaavan mukaan, eikä aikataulua voi etukäteen vahvistaa.

Menot