Uutiset

Puhemies Vanhanen varoitti politisoimasta juridiikkaa –Kompromissit politiikassa vaativat kykyä tunnistaa toisille herkät asiat

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kuvassa vas.) vastasi presidentti Sauli Niinistön pitämään valtiopäivien avajaispuheeseen. Kuva: Joel Maisalmi
Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kuvassa vas.) vastasi presidentti Sauli Niinistön pitämään valtiopäivien avajaispuheeseen. Kuva: Joel Maisalmi

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) kiinnitti valtiopäivien avajaisissa huomiota siihen, että yhä useammat poliittiset toimijat ovat juridisen arvioinnin kohteena joko tehtävässään tai muualla sanomansa ja tekemänsä johdosta.

– Meidän on edustajina toimittava siten, että kunnioitamme oikeusvaltion toimintaperiaatteita emmekä politisoi juridiikkaa, hän sanoi.

Näin ennaltaehkäistään parhaiten Vanhasen mukaan myös se, ettei juridiikkaan turvauduttaisi tulevaisuudessakaan poliittisista syistä.

Vanhanen on aiemmin varoittanut kansanedustajia esimerkiksi lyömästä etukäteen lukkoon kantaansa syytelupaan, jota valtakunnansyyttä hakee eduskunnalta kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) tapauksessa. Mäenpää rinnasti eduskuntapuheessaan kesällä turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

Syytelupahakemus tulee eduskunnan lähetekeskusteluun torstaina.

Kompromisseja tehtävä

Julkisessa kansalaiskeskustelussa mielipiteet jakautuvat entistä jyrkemmin. Se, ettei haluta hyväksyä toisille tärkeitä tavoitteita, vaikeuttaa Vanhasen mukaan yhteisten asioiden hoitamista.

Vanhanen totesi, ettei Suomessa ole menty blokkiajatteluun, vaan on totuttu puolueiden välillä vaihtuviin koalitioihin. Poliittinen kenttä jakautuu useisiin erilaisiin vaihtoehtoihin, joiden välillä on kyettävä tekemään kompromisseja.

Vanhasen mukaan tarvittavat kompromissit vaativat kykyä tunnistaa toisille herkät kysymykset. Sen sijaan ehdottomuudet ja nyrkillä pöytään lyönti eivät siihen kuulu.

Kokonaiskuva pidettävä koossa

Vanhanen kiitti huomiota myös edessä oleviin työllisyystoimiin ja sote-uudistukseen. Hän sanoi, etteivät yhteiskunnan tai ehkä järjestöjen toimesta tehdyt työllisyyspäätökset itsessään takaa lopputulosta, vaan ratkaisu tapahtuu yrityksissä ja markkinoilla.

– Siellä tehdään riskinottopäätökset ja päätökset uudesta työvoimasta.

Sote-uudistuksen käsittelyyn on eduskunnassa varattava Vanhasen mielestä runsaasti aikaa, kun lakiesitykset tulevat eduskuntaan tällä tietoa vuoden loppuun mennessä.

– Hallinnonalakohtaisen tarkastelun rinnalla on äärimmäisen tärkeätä, että kokonaiskuva ja tavoitteen asettelu pysyvät koossa. Erityisintressien sijasta on kyettävä ennakkoluulottomaan uudelleen ajatteluun, jotta voi syntyä aidosti uutta.

Yhteistahtoa tarvitaan

Vanhanen käsitteli puheessaan myös syntyvyyden laskua ja väestön ikääntymistä sekä ilmastonmuutosta.

Hän huomautti, että vastakkainasettelun sävyttämänä aikana on tarvetta sille, että on asioita ja kehityskulkuja, joihin vaikuttaminen edellyttää aidosti kansallista yhteistahtoa tai vähintään ymmärrystä ongelman luonteesta.

Ilmastoasioista päätöksiä tekevien on Vanhasen mukaan pidettävä takaraivossa koko ajan vaatimus siitä, että toimet ovat sosiaalisesti, alueellisesti ja työllisyyden kannalta hyväksyttävissä.

Ilman sitä on hänen mielestään suurena riskinä se, että päätöksenteko tukkeutuu ja päätökset jäävät hyvien periaatteiden tasolle.

Menot