Uutiset

"Puhti loppuu": Kalvolan Sosialidemokraatit suunnittelee yhdistyksen lakkautusta ja työväentalon myyntiä

Lakkautuksesta päätetään kokouksessa sunnuntaina. Yhdistys on tarkoitus liittää Hämeenlinnan työväenyhdistykseen.
Kutilan työväentalo on ollut pitkään Kalvolan Sosialidemokraattien omistuksessa, mutta nyt yhdistys päättää kokouksessaan, pannaanko kiinteistö myyntiin. Kuvassa yhdistyksen sihteeri Tapani Laaksonen ja taloudenhoitaja Marjatta Haavisto. Kuvat: Pekka Rautiainen

Kalvolan Sosialidemokraatit ry:n johtokunta esittää yhdistyksen lakkauttamista.

Yhdistys päättää asiasta kokouksessaan sunnuntai-iltana. Puheenjohtaja Kari Johansson kertoo yhdistystoiminnan hiipumisen johtaneen esitykseen.

– Kuten järjestö- ja yhdistyskentässä muutenkin, aktiiviset toimijat vanhenevat, eikä puhti enää riitä kuin yhdistämällä voimia.

Johtokunta on Johanssonin mukaan päättänyt yksimielisesti esittää, että yhdistys liitettäisiin Hämeenlinnan työväenyhdistykseen.

– Alustavia keskusteluja on käyty kesästä asti.

Yhdistykseen kuuluu tällä hetkellä noin 60 jäsentä. Johansson kertoo, että jäsenmäärä on ollut laskeva ainakin noin 15 vuoden ajan.

– Uusia jäseniä ei juurikaan ole tullut.

Johtokunta esittää, että lakkautuksen myötä yhdistyksen omistama Kutilan työväentalon myydään.

Noin 300 neliömetrin salin ja muita tiloja sisältävä hirsirakennus siirrettiin Unosten Eerolasta nykyiselle paikalleen vuonna 1937. Taloa on vuokrattu juhliin ja yhdistystoimintaan, mutta tulot eivät riitä pitämään rakennusta yllä. Talossa on tehty peruskorjaus 1980-luvulla.

– Olemme pitäneet sitä aika hyvässä kunnossa, mutta toki talo vaatii jatkuvaa huolenpitoa. Kiinteät kustannukset ovat suuret, joten kiinteistö on yhdistykselle suuri rasite.

Kiinteistöstä on tehty hinta-arvio, jonka mukaan sen arvo on korkeintaan 100 000 euroa.

– Julkisivu on maalattu hiljattain, eikä mitään isoa remonttia ole kaatumassa päälle. Toivottavaa olisi, että kiinteistölle löytyisi ostaja, joka vuokraisi sitä myös ulkopuolelle esimerkiksi juhlakäyttöön, Johansson sanoo.

Yhdistys päättää sunnuntaina myös, pannaanko Vastamäessä omakotitaloalueella oleva noin 6000 neliömetrin tontti myyntiin.

– En tunne tontin historiaa tarkkaan, mutta se on lahjoitettu tai luovutettu yhdistykselle joskus 1900-luvun alkupuolella.

Työväentalon tupaa lämmitetään suurilla pönttöuuneilla.

Kalvolan Sosialidemokraatit ry:n juuret juontavat vuonna 1900 perustettuun Kalvolan työväenyhdistykseen.

Suurlakon jälkeen 1905 työväenyhdistyksiä perustettiin entisen Kalvolan kunnan seudulle Vehkojalle, Kutilaan, Taljalaan, Heinuun, Rimmiin, Vuorenkylään ja Lintumaalle.

Vuonna 1984 pienemmät yhdistykset liittyivät koko Kalvolan kunnan kattavaan yhdistykseen ja nimi vaihdettiin Kalvolan Sosialidemokraatit ry:ksi. HäSa

Päivän lehti

20.2.2020