Uutiset

Pujoallergia aisoihin talkoilla

Ahveniston päiväkodin ympäristössä kitkettiin tiistaina talkoovoimin. Talkooväen napakat otteet oli suunnattu pian kukintansa aloittavia pujoja vastaan. Paras tapa allergiaa aiheuttavan pujon torjumiseksi on kitkeminen. Hämeenlinnan kaupunki poistaa pujot teiden varsilta niittämällä. Pujon täydellinen nujertaminen vaatii kuitenkin ainakin parina vuonna toistuvan kitkennän.

Talkoot järjestettiin Hämeen allergia- ja astmayhdistyksen, Ahveniston asukasyhdistyksen ja Hämeenlinnan kaupungin yhteistyönä.
Allergia- ja astmaliitto toivoo jäsenjärjestöjensä järjestävän pujonkitkentätalkoita.

Ahveniston päiväkodin ympäristö valittiin talkoopaikaksi, koska päiväkoti on kesälläkin auki. Hämeen allergia- ja astmayhdistyksen puheenjohtajan Helena Talvensaaren mielestä pujotalkoot sopisivat hyvin yhteen myös varhaiskasvatuksen tavoitteiden kanssa.

– Voisi vaikka järjestää sellaisia päiviä, joissa lapset harjoittelisivat kitkemistä yhdessä päiväkodin henkilökunnan kanssa, Talvensaari ehdottaa.

Ahveniston pujotalkoisiin saapunut iskuryhmä oli melko pieni. Lastenlääkäri Eliina Ilanmaa Hämeen allergia- ja astmayhdistyksestä toivoo, että muutkin asukayhdistykset innostuisivat pujonkitkennästä ja järjestäisivät talkoita.
Ahvenistolla kitkettiin noin puolitoista tuntia. Maasta irrotetut pujot kerättiin muovipusseihin.

Pujoallergia on hieman harvinaisempi kuin keväisin ilmenevä puiden siitepölyallergia. Pujo kuitenkin aiheuttaa oireita useille astmaatikoille ja muille siitepölyallergikoille.

Allergikon voi olla mahdotonta vältellä pujon siitepölyä täysin, mutta esimerkiksi omalla pihalla oleskelu helpottuu huomattavasti, jos pujot nujerretaan ennen kukintaa.

Pujo kuuluu mykerökukkaisiin kasveihin. Pujoallergikot saavat usein oireita myös päivänkakkarasta, voikukasta sekä krysanteemista.