fbpx
Uutiset

Pukin paniikkipäivä - ja pah

Pikkupoika katseli kaupassa maitohyllyllä olevaa tavallista miestä kummissaan. Hetken perästä poika kysyi äidiltään:

– Eikös tuo setä ole joulupukki?

Äiti oli hetken hiljaa ja pohti kuumeisesti mielessään, mitä sanoisi. Kyseessä nimittäin oli oikea joulupukki.

– Kyllä, se on joulupukki, äiti päätti vastata.

Poika totesi siihen, että se on täysin ymmärrettävää, että joulupukin pitää naamioitua normaalin näköiseksi. Eihän pukki saisi sen siunaaman rauhaa, jos se täällä pukkina kävelisi.

Hämeen Sanomat haastatteli joulupukin, joka myönsi, että niinhän se on. Valeasu täytyy olla. Eihän elämästä pukkina tulisi mitään, jos joka päivä parta kutittaisi.

Harmaasta reuhkasta punanutuksi
Joulupukki on vieraillut kodeissa jo 1800-luvulta lähtien. Coca Colan mainoskampanjassa esiintynyt punanuttuinen joulupukki on ollut ilonamme vuodesta 1931. Sitä ennen pukki oli paljon rajumman näköinen. Kasvoilla oli pahvinaamari ja turkki oli väärinpäin.

Miltä nyt asu tuntuu, joulupukki? Muistatko vielä sitä harmaata pukuversiota?

– Kyllä minullakin oli vielä 1950-luvulla pahvinaamari, miesten puoliturkki väärinpäin ja karvahattu nurinperin päässä. Sitten oli harmaat housut ja huopatossut ja keppi kädessä. Kyllä nykyinen asu on paljon miellyttävämpi. Se ei ole niin kuuma, eikä pelottava.

Miten lasten touhu jouluna on muuttunut?

– Ei oikeastaan mitenkään. Lapset odottavat joka paikassa yhtä innolla pukkia oli vuosi sitten mikä tahansa. Aaton kohokohta on pukin vierailu.

Ovatko lapset kautta aikojen olleet lahja-ahneita?

– Sellaista en ole huomannut, että olisivat ahneita. Milloinkaan.

Jokaisessa perheessä joulua vietetään eri tavalla. Pukki pääsee illan aikana niin moneen kotiin, että näkee varmasti yhtä sun toista. Onko jotakin traditiota, jolla pukki otetaan vastaan joka kodissa?

– Ei ole, mutta useassa perheessä pukki pääsee parhaalle paikalle istumaan ja rupattelemaan. Sitten pukki juttelee ja saattaa laulaakin perheen kanssa muutaman laulun tai lausua runon.

Mitäs kun sää on tänä vuonna ollut kovin musta. Mitenkäs pukki tänä vuonna kulkee?

– Poron pulkalla Rovaniemelle. Siitä otan lentokoneen ja lennän Tampereelle. Sieltä sitten helikopterilla Moreenin teollisuusalueelle. Sieltä ajelen mönkijällä, jonka perässä on perävaunu, jolla saa lahjat tuotua. Mutta voi pukkia muullakin tavalla tulla, vaikka veneellä. Sinne mahtuu paljon lahjoja kyytiin.

Mitäs jos joku lapsi on niin hurja, ettei usko joulupukkiin?

– Sellaista ei ole vielä eteen sattunut. Skeptikotkin uskovat pukkiin. Kriittisyys näet kasvattaa.

Mutta entäs jos joku innostuu kiskomaan pukkia parrasta?

– Sellaistakaan ei ole tapahtunut kuin kerran. Silloin piti ojentaa ja sanoa, ettei saa kiskoa, kun pukkia sattuu.

Mitäs joulupukki on mieltä tuhmista lapsista?

– Me kaikki olemme erilaisia. Kun tulen perheeseen, en koskaan kysy, onko täällä kilttejä lapsia. Lähden siitä, että kyllä lapset tottelevat vanhempiaan ja muita aikuisia. Inhimillistä lipsumista nyt on jokaisella joskus. Ja toivon, etteivät vanhemmat pelottelisi joulupukilla.

Millainen joulu on pukin painajainen?

– Ei sellaista ole. Jouluaattona on niin monta kotia vierailtavana, että yhden perheen luona ei ehdi olla kuin 15 minuuttia. Vinkiksi voisi sanoa, että lapsista on mukavaa olla pukin kanssa. Jossain perheissä tilanne onkin ratkaistu niin, että pukki jakaa vain yhdet lahjat. Sitten jää aikaa muuhunkin kuin lahjojen jakamiseen. Mutta kyllä se täytyy sanoa, että loppuillasta tulee aina kiire, mutta ei sitä parane näyttää.

Pukki on töissä vain yhden päivän vuodessa. Ja joskus hän voi käydä joulumarkkinoilla tai pikkujouluissa. Miten joulupukki valmistautuu aattoiltaan?

– Pidän itseni levollisena ja käyn ehkä kävelyllä. Sitten pitää käydä reitti läpi ja muistaa kaikkien lasten nimet, iät ja harrastukset. Pukilla on kyllä hatara muisti, sen vuoksi on muistikirja.

Miten pukki tankkaa itsensä suoritukseen?

– Ennen lähtöä pitää syödä hyvin. Kun käyn perheissä, ei parane kuin korkeintaan kostuttaa suuta vedellä. Muuten tulee pissahätä. Jossain välissä voi haukata suklaapatukasta palan, jos ehtii.

Mitä pukki sitten tekee, kun hän pääsee kotiin muorin luo?

– Käyn ensin suihkussa. Sitten juodaan vähän teetä ja katsellaan vaikka telkkaria.

Joku pukki on haissut pahalle ja käyttäytynyt oudosti? Mitäs pukki siihen sanoo?

– Sellainen on törkeää. Pahalle ei saa haista. Eikä pukki saa ottaa miestä väkevämpää. Pukin pitää olla esimerkki. Lapsirakas ja lapsellinen. Se on vuoden kohokohta, kun pukki tulee käymään. (HäSa)

Menot