Uutiset

Pukutehtaan alasajolle on vaihtoehtoja

Pukutehdasta ollaan kovalla touhulla lopettamassa ja näin jälleen hävittämässä työpaikka suurelta joukolta osaavia ja ahkeria naisia. Työministeri Tarja Filatov on käsittämättömällä tavalla tehtaan lopettamisrintaman äänitorvena huutamassa alasajon puolesta.

Suuresti kunnioittamani jo iäkäs yrittäjä loi tällaisilla epätoivon hetkillä väkeensä uskoa ja sanoi, että aina on toinenkin vaihtoehto.

Pukutehtaan tilanteessakin tällainen varmasti löytyy. Yksi keino olisi ottaa armeijan vaatteiden valmistus osaksi puolustuslaitoksen sisäistä toimintaa. Omassa organisaatiossaan se voi järjestää asiat parhaaksi katsomallaan tavalla Se ei ole EU:n asia.

Kotimaisen ammattitaidon säilymisen lisäksi suomalaisille veronmaksajille tulee varmasti halvemmaksikin järjestely, jossa työkuntoiset ammattilaiset pidetään työelämässä ja uskoisin ompelijoidenkin tässä tilanteessa olevan valmiita jonkinlaisiin kompromisseihin.

Olen täysin samaa mieltä esikunnan edustajana asiaan kantaa ottaneen kanssa siitä, että toiminnan pitää olla kilpailukykyistä ja kannattavaa. Uskon vahvasti siihen, että tulevasta puolustusvoimien ompeluverstaasta saataisiin osaavan yritysjohdon käsissä liiketoiminnallisesti kannattava yksikkö, joka voisi tuottaa tavaraa kilpailukykyisesti myös kuntien ja valtion muihin tarpeisiin.

Puolustusmenoissa ei ole mitään merkitystä sillä, teetetäänkö vaatteet Virossa vai Suomessa, mutta suomalaiselle vaateteollisuudelle ja pukutehtaan työntekijöille asialla on enemmän kuin suuri merkitys. Omavaraisuudella taataan myös se, että sotaväki ei tositilanteessa ole munasillaan pöpelikössä talvipakkasella.

Mikäli taas puolustusmenoja on tarve karsia henkilöstökustannuksia vähentämällä, ei kannattane aloittaa pienipalkkaisista ompelijoista. Esimerkiksi Balkanilta on saatavana kovan sotakokemuksen omaavaa upseerikuntaa 60 prosenttia alle nykyisten suomalaisten listahintojen. Tätäkään muutosta en pidä hyvänä, mutta upseerikunnan palkkatason ylärajan asettaminen 1500-2000 euroon kuukaudessa vielä tämän vaalikauden aikana en veronmaksajan näkökulmasta näe mitään estettä.

Soraääni pukutehtaan
varjosta

Hämeenlinna