fbpx
Uutiset

Pukutehtaan tulevaisuus näyttää lohduttomalta

Hämeenlinnalaisen VPU Pukutehdas Oy:n tulevaisuus näyttää synkkääkin synkemmältä. Valtionyhtiön tilinpäätös on jo vuosikaudet rämpinyt tappiosta toiseen. Muutaman vuoden takaiset henkilöstövähennyksetkään eivät tuoneet odotettua muutosta.

Yhtiössä on käynnistetty yt-neuvottelut, jotka on määrä saada päätöksen vuoden loppuun mennessä. Tulosta ei ole kovin vaikea ennustaa, työpaikat vähenevät entisestään tai katoavat tyystin.

Aiemmin Valtion pukutehtaana tunnettu yritys eli vuosikymmenet suojassa kilpailulta. Valtion laitokset, puolustusvoimat suurimpana tilasivat tarpeisiinsa virkapuvut ja muut asusteet aina Hämeenlinnasta. Hankintoja ei kilpailutettu kotimaassa eikä armeija sonnustautunut ulkomaiseen kuosiin.

Kilpailulainsäädäntö yllätti pukutehtaan, se ei yrityksistä huolimatta kyennyt vastaamaan yksityiseen kilpailuun. Kun näköpiirissä oli markkinamenetyksiä virka-asujen valmistuksessa, yritys etsi korvaavia tuotteita ja uutta kasvua vapaa-ajan asuista. Se kehitti oman malliston, jonka markkinointiin panostettiin paljon. VPU:n vapaa-ajan asut ovat laadukkaita, mutta kalliita ja kohtaavat ankaran kilpailun sekä kotimaasta että ulkomailta.

Puolustusministeriön sekä kauppa- ja teollisuusministeriön yhdessä laatima selvitys on karua luettavaa eikä jätä arvailulle sijaa. Sen mukaan nykyinen toimintamalli on tullut tiensä päähän ja tilanne vaatii ratketakseen voimakkaita toimia.

Tämä ei tiedä hyvää, satakunta työpaikkaa on vaarassa, niistä kuutisenkymmentä Hämeenlinnassa.

Puolustusvoimissa ja valtionhallinnossa on käynnissä ytimiin käyvä toimintojen uudelleenjärjestely, laajemminkin kuin vaatetusteollisuudessa. Lähes kaikki oheistoimet arvioidaan kriittisesti ja niistä luovutaan, jos se nähdään edulliseksi vaihtoehdoksi.

Puolustusvoimissa valmistellaan kumppanuusohjelmaa, mikä arkikielellä tarkoittaa palvelujen ulkoistamista. Armeija keskittyy ydinosaamiseensa, maanpuolustukseen ja tilaa sitä tukevat palvelut yksityisiltä yrityksiltä.

Jo ennen valtion sisäisiä uudistuksia kilpailulainsäädäntö on edellyttänyt, että myös yksityiset voivat kilpailla julkisista hankinnoista. Edes kriisiaikojen huoltovarmuuskysymyksin ei voida perustella valtionyrityksen suosituimmuusasemaa.

Pukutehtaan ongelmiin ollaan varautumassa valtion lisätalousarvioon tulevalla osakaslainalla, jolla helpotetaan yhtiön maksuvalmiutta ja henkilöstön asemaa.

Tämä ei kuitenkaan riitä, sillä työttömiksi jääville pitäisi löytää korvaavia työpaikkoja. Se on äärimmäisen vaikeaa, sillä tekstiili- ja vaatetusalan työpaikat ovat jo vuosia siirtyneet maamme rajojen ulkopuolelle, ensin Portugaliin, sitten Baltiaan tai Venäjälle ja 2000-luvulla Kiinaan saakka. Työvoimaviranomaiset ja Hämeenlinnan kaupunki joutuvatkin taas kerran miettimään, miten taantuvan teollisuudenalan osaajista koulutetaan tekijöitä uusiin tehtäviin, jos niitä ylipäätään löytyy.

Menot