Kolumnit Uutiset

Pullamössöt uudistavat ajatuksia alkoholista

Poliisi hävitti valmistujaisviikonloppuna yli 1000 litraa vähemmän alkoholia kuin viime vuonna (Yle 6.6). Näyttää siltä, ettei nuoria enää kiinnostakaan läträäminen yhtä paljon kuin männävuosina.

Eikö huvita uskoa? Elävä esimerkki seisoo tässä. Olen pian 21-vuotias, enkä ole riipaissut ainuttakaan känniä.

Tarinani herättää usein ihmetystä ikätovereissa. Kysyvät, olenko absolutisti. En ole. Yksinkertaisesti melkein kaikki alkoholi on pahaa.

Mietin, olenko sitten poikkeuksellinen suomalainen, koska minulta puuttuu viinavietti täysin.

Asenteeni on yliopistoelämässä hieman epätavallinen. Suurimmat tapahtumat pyörivät alkoholin ympärillä: approt, kolmiot, sitsit. Menen silti melkein aina mukaan.

Moni ajattelee, että tunnen oloni ulkopuoliseksi. Jos ajattelisin, etten voi pitää lystiä ilman viisasten juomia, niin varmaan sitten olisinkin.

Itse en ole koskaan ymmärtänyt sitä, kun jotkut sanovat, etteivät uskalla tanssia tai lähestyä kiinnostavia ihmisiä, ennen kuin ovat tarpeeksi jurrissa.

Ja minua syytetään siitä, että olen nössö, kun en ota shotteja.

Välillä tuntuu, että vaihtoehtoja on vain kaksi: joko olet umpitunnelissa tai sitten juot kokista.

…

Viime viikonloppuna osallistuin ensimmäisen kerran Kesäloma Expressiin – töiden merkeissä. Jututin paikallisia nuoria ja kysyin, millaisia jatkosuunnitelmia heillä on. He vastasivat menevänsä kotiin joko Netflixiä katsomaan tai nukkumaan. Ei rähinäkännejä, ei villejä jatkoja.

Tutkimusten mukaan nuorten käyttäytyminen on matkalla parempaan suuntaan (Yle 3.6.). Nyrkki ei nouse eikä pullon korkki aukea yhtä herkästi kuin meidän vanhemmillamme, jotka niin kovasti ovat sormea heristämässä.

Yhä useampi nuori valitsee absolutismin, mutta riittää, että mukana on entistä enemmän kohtuukäyttäjiä. Alkoholin käytöllä on yhteys nuorten tekemien rötösten määrään.

Suomessa on tapahtumassa asennemuutos. Ehkemme ole enää myyttinen katajainen, viinaan menevä kansa 50 vuoden päästä.

Suurin hidaste on se, että hyväilemme tuota myyttiä jonkinlaisena kansallisromanttisena ominaisuutena.

Meillä on aina luotettu alkoholin voimaannuttavaan vaikutukseen, ja ilman sitä meistä ei saa sosiaalisia ja iloisia. Olemmeko oikeasti näin tylsiä?