Uutiset

Pullerihallista syntymässä järkevä päätös

Hämeenlinna 13.6.2004

Hämeenlinnan Pullerin palloiluhalli on siirtymässä noin 80-prosenttisesti Hämeenlinnan kaupungin omistukseen. Kaupunki on neuvotellut jo pitkään hallin osakkeiden kaupasta Reijo Riihimäen kanssa ja nyt asiassa ollaan lähestymässä maalia. Suunnitelmien mukaan Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto ottaa kantaa osakekauppaan vielä ennen juhannusta pidettävässä kokouksessa.

Pullerihallista päättäminen on ollut monella tapaa vaikeaa. Tästä lähtökohdasta tarkasteltuna ei ole sinänsä ihme, että neuvottelut ovat pitkittyneet. Vaikka muutakin voisi kuvitella, aivan ilmeisesti sekä Hämeenlinnan kaupungin että Pullerihallin ”isän” Reijo Riihimäen perimmäinen tavoite on ollut sittenkin asiasta sopiminen mahdollisimman nopeasti. Tuskin edes Riihimäen ja apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuon tunnetusti tulehtuneet välit ovat ratkaisevasti pitkittäneet hallia koskeneita neuvotteluja.

Lähtöruudusta on edetty joka tapauksessa pitkä matka. Kaupanhieronnan alussa Hämeenlinnan kaupunki oli valmis maksamaan hallin osakkeista tuskin mitään, mutta nyt se on jättänyt osakkeista lähes miljoonan euron tarjouksen. Kaupungin nihkeää suhtautumista selittää se, että vasta vuonna 1999 käyttöön otettua Pullerihallia on korjattava peräti 700 000 eurolla. Reijo Riihimäen ei sentään voi odottaa luopuvan omaisuudestaan polkuhintaan, minkä seikan kaupunki tietysti ajan myötä joutui tunnustamaan.

Osakekauppa ei ole Hämeenlinnan kaupungille pikku juttu, koska sen on otettava lainaa yhtäkkiä ilmaantuneeseen kohteeseen. On turha edes kuvitella, että kaupunginvaltuusto myöntää nurinoitta rahat halliyhtiön osakkeiden ostoon ja osakepääoman korotukseen hallin remontin rahoittamiseksi. Jälleen kerran valtuutetut aiheellisestikin kysyvät, ovatko Etelä-Suomen läänin pääkaupungin yhteiset asiat tärkeysjärjestyksessä.

Tälläkin kertaa tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku. Pullerihalli on Hämeenlinnassa ja nyt ollaan tilanteessa, jossa sen toiminnan turvaaminen urheilijoiden, ennen muuta jalkapalloilijoiden, harjoituspaikkana on mahdollista vain kaupungin tuella. Voi vain arvailla mitä seuraisi, jos Hämeenlinnan kaupunki ei suostuisi hallin osakkeita ostamaan.

Pullerihalli on siirtymässä kaupungin liikuntapaikaksi. Ratkaisu tietää kaupungille rahanmenoa, mutta samalla hallin tulevaisuus on turvattu. Hämeenlinnan kaupunki onkin ottamassa kantaa nuorisourheilun ja -työn puolesta. Pullerihalli on äärimmäisen tärkeä harjoittelupaikka pelkästään Hämeenlinnan Jalkapalloseuran noin tuhannalle juniorille. Yhteensä hallilla on talvikaudella parisentuhatta käyttäjää, joista osa matkaa Pullerille Hämeenlinnan lähikunnista.

Korjauksen jälkeen palloiluhallin toimintaa on mahdollista kehittää. Kaupallisesti kannattavaa siitä ei voi saada, mutta esimerkiksi messukäyttöön sitä vuokraamalla halliyhtiö voi sentään jonkin verran kerätä tuloja menojen katteeksi.

Tälläkin kertaa tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku.