Uutiset

Pullo kädessä raitistumisen jälkeenkin

Hämeenlinnalainen Matti Kukkonen, 66, lopetti ryyppäämisen 32 vuotta sitten. Ennen hän tyhjenteli pulloja hanakasti, nyt hän maalaa niitä.

– En ole vieläkään päässyt pulloista eroon, hän nauraa.

Kukkonen säästi pitkään viimeistä ryyppäämäänsä ”vinettopulloa”. Toissa viikolla sekin sai uuden ilmeen, kun hän maalasi siihen iloisen keltaisia kukkia.

– Naureskellen minä sitä maalasin. Heräsi vain ajatus, että voisihan senkin maalata pois kuljeksimasta.

Kukkonen sanoo olevansa on joko-tai-mies.

– Mitä teen, teen sitä sydämellä. Kun lopetin ryyppäämisen ryhdyin keilaamaan. Tein sitä tosissani, mutta sitten meni lonkka ja keilaus loppui. Pitihän tilalle löytää jotain muuta.

Kukkonen on maalannut kolmisen vuotta. Hän maalaa pulloja ja piirtää. Keittiön seinille mies on piirtänyt kaikki Suomessa elävät lintulajit. Pulloissa hehkuvat värit ja kukkaset. Myös Kukkosen pyörä kukkii väreissä.

– Se alkoi siitä, kun maalaistalosta sain ison aiv-rehupullon. Pitihän pulloon saada vähän väriä.

Kukkosen pihalla onkin värikkäitä isoja pulloja. Kukkasia kylkiinsä ovat saaneet myös vesitynnyrit ja vanhat keilapallot.

AA-kerho on mahtava paikka

Kukkonen pääsi eroon viinasta AA-kerhon avulla.

– Se on mahtava paikka, muttei sovi kaikille.

Hän ei ole retkahtunut kertaakaan viinaan. Ei edes silloin, kun tuli ero vaimosta, vaikka eron jälkeen olisi ollut hyvä syy lähteä ryyppäämään.

– On vain tämä yksi elämä ja se on jokaisen elettävä. Haluan kuolla raittiina.

Kukkonen sanoo viinan olevan hieno aine, jos sen käytön hallitsee.

– Sitä minä en osannut. Alkoholistilla on kolme vaihtoehtoa: löytää Jumala, AA-kerho tai kuolema.

Kukkonen valitsi AA-kerhon. Hän oli 32 vuotta sitten vippaamassa kaveriltaan rahaa ja huonossa kunnossa. Kaveri sanoi lainaavansa kahisevaa ja pyysi hyppäämään autonsa kyytiin. Kukkosen hän pudotti Eino Leinon kadulle ja tyrkkäsi AA-kerhon ovesta sisään ja jatkoi itse matkaa. Siitä päivästä alkoi Kukkosen raitis elämä.

Nyt Kukkonen odottaa lonkkaleikkausjonossa. Kun hän pääsee monen vuoden odottelun jälkeen leikkaupöydälle, ei pullojakaan voi maalata vähään aikaan. Tekemistä hän on jo kehittänyt itselleen.

– Aion kirjoittaa evakkomatkastani. Muistan sen kuin elokuvan.

Päivän lehti

3.6.2020