fbpx
Uutiset

Punamulta pölisee jälleen

Hallitusyhteistyö horjuu, syynä maatalouden tuki. Osapuolina keskusta ja sosiaalidemokraatit. Tämähän on kuin suoraan 1970-luvulta!

Hallituksen hajoaminen oli lähellä maataloustukikiistan vuoksi, kertoi eduskunnan varapuhemies Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) keskiviikkoaamuna. Ei hän enää mitään uutispommia räjäyttänyt, kyllä tietoa oli jo ehtinyt vuotaa muistakin lähteistä. Kuumana oli käynyt erityisesti keskustaväki, ja kolme puolueen ministeriä oli Anttilan mukaan jo harkinnut eroamista.

Hallituksen kehysriihessä sovittiin toki muistakin asioista, mutta kiista maatalouden EU-tukien leikkausten korvaamisesta viljelijöille varasti pääosan niin julkisuudessa kuin kulisseissakin.

Neuvottelujen lähtökohdat eivät ole parhaat mahdolliset, kun tärkeimmillä osapuolilla on niissä näytön paikka ja profiloitumisen tarve.

SDP:n Eero Heinäluoma tekee ensimmäistä budjettiaan tilanteessa, jossa puolueen omakin väki vielä odottelee näyttöjä vahvasta johtajuudesta. Samantapaisissa tunnelmissa neuvottelupöytään istui keskustan Matti Vanhanen, jonka pitäisi häivyttää omasta väestään presidentinvaalien jälkeinen alakulo ja lietsoa se voitontahtoon eduskuntavaaleihin mennessä.

Heinäluoman profiloituminen onnistui sikäli mainiosti, että keskustan kansanedustajat suuttuivat erityisesti häneen. Häntä syytettiin pikkunäppärästä taktikoinnista, ja muistelipa joku keskustan kansanedustaja jo melkein kaihoisasti Antti Kalliomäen kautta valtiovarainministerinä.

Hallitus siis sitoutui kehysriihessä huolehtimaan siitä, että maanviljelijöiden EU:sta johtuvat tukimenetykset korvataan niin, että ne jäävät “mahdollisimman pieniksi”.

Tarkoista summista kerrotaan vasta, kun neuvottelut EU:n kanssa on käyty. Pääministeri Vanhanen on kuitenkin – taas Sirkka-Liisa Anttilan tietotoimiston mukaan – antanut keskustan eduskuntaryhmälle sitoumuksen tukivähennysten korvaamisesta “vähintään 90-prosenttisesti”.

Jos näin on, Vanhanen on siis suomeksi sanottuna pannut päänsä pantiksi siitä, että ainakin tuon verran korvataan. Keskiviikkona pääministeri kuitenkin kiisti, että hallituksessa olisi sovittu mistään minimikorvaustasosta.

Kun asiaan myöhemmin hallituksessa palataan, sekä Vanhasella että Heinäluomalla on joka tapauksessa tarve säilyttää kasvonsa ja poistua neuvotteluista voittajana.

Entä maanviljelijät? Heidän epävarmuutensa väheni mutta ei poistunut. Viljelijät ovat saaneet – eivät tosin välttämättä ilokseen – harvinaisen paljon poliitikkojen huomiota osakseen tänä vuonna. Molemmat presidentinvaalien toisen kierroksen ehdokkaat huomasivat yllättäen löytäneensä oman sisäisen maalaisuutensa, ja nyt koko hallitus ilmoittaa kantavansa huolta ja vastuuta maataloudesta.

Kannetaanko vastuuta nyt enemmän viljelijöiden toimeentulosta vai puolueiden ja niiden johtajien arvovallasta, se ei ole ihan kristallinkirkkaasti vielä käynyt ilmi.

Menot