Uutiset

Punavihreys ei puhuttele kaikkia nuoria

Toimittaja Riikka Happonen analysoi Hämeen vaalipiirin näkymiä käsillä olevissa eduskuntavaaleissa Hämeen Sanomissa sunnuntaina 3. helmikuuta. Happosella oli monia näkemyksiä vaalien tuloksesta Hämeessä, joista varmasti monet osuvat kohdalleen. Nuorten äänestyskäyttäytymistä koskevat tulkinnat olivat kuitenkin kyseenalaisia.

Artikkelissa arvioitiin, että demaritoimittaja Iisakki Kiemunki saisi Satu Taiveahoa viime vaaleissa äänestäneiden nuorten ääniä, ja että vihreiden ehdokkaat Paavo Raappana ja Kristiina Liinaharja keräisivät nuorten ääniä. Epäilemättä heitä joku alle 30-vuotias henkilö äänestääkin!

On valitettavaa, että nuorten äänestyskäyttäytymistä analysoidaan tämänkaltaisilla yksittäisillä lausahduksilla, koska se luo helposti nuorista kuvan homogeenisenä ryhmänä, jonka sympatiat ovat vihervasemmiston puolella. Tämä puolestaan vaikuttaa nuoriin epäpoliittisiin äänestäjiin, jotka sitten äänestävät vihreiden ja vasemmiston ehdokkaita kuvitellessaan muidenkin nuorten tekevän niin. Lisäksi siten luodaan kuvaa, että vihreät ja vasemmisto olisivat erityisesti nuorten asialla.

Mediassa päähuomion varastavat monesti ei-perinteiseen politikointiin eli niin sanottuun aktivismiin turvautuvat nuoret, joiden vaikuttamiskeinot ovat radikaaleja. Nämä keinot käsittävät turkisyrittäjien elinkeinon sabotoimisen kuin myös väkivaltaisten mielenosoitusten järjestämisen. Näiden nuorten ajatusmaailma on useimmiten punavihreä.

Suurin osa nuorista on kuitenkin järkeviä ja vastuuntuntoisia äänestäjiä, joita ei pitäisi johtaa harhaan keskittämällä median huomio pieneen mutta äänekkääseen vähemmistöön. Siksi on tärkeää, että nuorille tarjotaan objektiivista tietoa eri puolueiden tavoitteista, jotta nuoret voivat itse muodostaa oman kantansa, ja äänestää puoluetta, joka todella ajaa heidän etuaan.

Kai Lindqvist

puheenjohtaja

Hämeenlinnan Kokoomuksen Nuoret

Päivän lehti

17.1.2020