fbpx
Uutiset

Punnitsemista kaipaa yhteistyön sisältö

Eduskuntavaalit pidetään vasta ensi vuoden maaliskuussa, silti jo nyt käydään kipakkaa keskustelua hallituksen – laajasti ottaen poliittisen vallan – ja työmarkkinajärjestöjen suhteista.

Mielipiteenvaihto sai alkunsa sangen viattomasta avauksesta. SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen toivoi, että kaikki eduskuntavaaleissa mukana olevat puolueet ottavat kantaa kolmikantayhteistyöhön.

Ihalainen ei suinkaan perännyt puolueiden kantoja “muuten vain” -hengessä. Hänen tarkoituksensa oli vankistaa valtiovallan ja työmarkkinoiden yhteistyötä. Tuskin on myöskään väärin olettaa, että Ihalainen esitti toiveensa ennen muuta keskustalle ja kokoomukselle.

SDP:n linja lienee selvä, eikä vähiten siksi, että puoluetta johtaa ennen SAK:n ykkösketjuun kuulunut Eero Heinäluoma.

Ihalainen jätti kuitenkin pöydän tyhjäksi. On jokaisen puolueen oma asia, vastaako hänen kutsuunsa ja mitä vastaa. Kolmikantayhteistyö on yhteisessä päätöksenteossa erittäin keskeisessä asemassa, joten siitä keskustelu vaalien alla on perusteltua.

SAK:n puheenjohtajan sanat jäivät kytemään. Nyt ollaan tilanteessa, missä Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n johtaja Seppo Riski katsoo, että hallituksen on peräti nautittava SAK:n luottamusta. Kokoomuksen puheenjohtajan Jyrki Kataisen mielestä hallituksella täytyy olla työmarkkinoita koskevissa asioissa oma tahto.

Toisin sanoen Kataisen mielestä nykyiseltä hallitukselta tämä ratkaiseva tahto puuttuu.

EK:n Riski ampuu varsin kovilla panoksilla. Arvattavaksi jää, tarkoittaako hän sitä, että hallituksen pitää nauttia eduskunnan ja SAK:n luottamusta vai yksinomaan SAK:n luottamusta.

Riskin puhe kertoo ainakin jossain määrin EK:n turhautumisesta. EK:ssa katsotaan, että palkansaajajärjestöt – etunenässä SAK – saavat äänensä kuuluviin politiikassa paremmin kuin työantajapuoli.

Sitä sopii kuitenkin epäillä, onko Riski valmis kasvattamaan hallituksen valtaa. Tuskin EK:n johtajalla olisi mitään sitä vastaan, että SAK:n vallasta siivu siirtyisi EK:lle. Työnantajaleirin vaivana voi olla myös pieni piiru kateutta.

Kolmikantayhteistyön loppuminen ei ole seuraavallakaan hallituskaudella mahdollista, ei edes suotavaa. Yhteistyö on tuottanut tuloksia, joilla on ollut keskeinen merkitys hyvinvointivaltiolle.

EK on kuitenkin aiheellisesti muistuttanut yhteistyön uudistamisen välttämättömyydestä. Katainenkin on oikealla asialla: eduskunnan luottamusta nauttivalla hallituksella täytyy olla oma tahto. Hallitus ei voi mennä työmarkkinajärjestöjen kattamaan pöytään toteamaan, mitä sen puolesta on päätetty. Tätä vaaraa on turha väheksyä.

Keskustelu hallituksen ja työmarkkinoiden yhteistyöstä kaipaa syventämistä. Kysymys on nyt ja myös vaalien jälkeisellä vaalikaudella vain ja ainoastaan yhteistyön sisällöstä.

Menot