Uutiset

Puntarissa puolueuskollisuus

Yksi on edelleen ylitse muiden presidenttipelissä: kokoomuksen Sauli Niinistö. Helsingin Sanomien tuoreen mielipidekartoituksen mukaan hänen kannatuksensa on 50 prosenttia.

Se on hämmästyttävän paljon. Niinistö on pitänyt ykköspaikan ja myös suosionsa, vaikka kehään ovat astuneet lähes kaikki ensi kevään presidentinvaalien ehdokkaat.

Väite Niinistön suosion väistämättömästä laskusta ei ole ainakaan toistaiseksi toteutunut.

Kokoomusehdokkaan kannatus on niin huima, että hänellä on sauma voittaa kisa jo ensimmäisellä kierroksella. Jos näin käy, Niinistö kampeaa kumoon suunnilleen kaikkien politiikan asiantuntijoiden arviot vaalien käsikirjoituksesta.

Kartoituksen mukaan vaalien toinen kierros – jos se toteutuu – on Niinistön näytös. Olipa vastassa ratkaisussa kuka ehdokas hyvänsä, Niinistön osuus äänistä olisi yli 70 prosenttia.

Tältä se lyhyesti ilmaistuna näyttää: suomalaiset haluavat Sauli Niinistöstä Tarja Halosen jälkeen tasavallan presidentin.

Vaalikampanjoitaan parhaillaan käynnistävien Niinistön vastaehdokkaitten kannatus jää vaatimattomaksi. Perussuomalaisten Timo Soinin osuus suosiosta on 8, SDP:n Paavo Lipposen 7 ja keskusta Paavo Väyrysen 6 prosenttia.

Vihreiden Pekka Haavisto voi olla lähtöruudussa hyvin tyytyväinen, sillä hänen tukenaan on saman verran äänestäjiä kuin Väyrysellä.

Vaaleihin on kuitenkin puolisen vuotta, joten paljon ehtii tapahtua. Tähän toteamukseen pitää tietysti sisällyttää mahdollisuus myös Niinistön suosion kasvusta.

Presidentinvaali on henkilövaali. Juuri tästä myös HS-gallup antaa kouriintuntuvan näytön. Niinistö kiehtoo ehdokkaana jopa vasemmistopuolueiden kannattajia.

SDP:ssä Niinistö on hivenen suositumpi kuin oma ehdokas Lipponen. Perussuomalaisissa suositaan sentään eniten puoluejohtaja Soinia.

Suomalaiset eivät ole entiseen tapaan puolueuskollisia. Eduskuntavaaleissa puolueiden vakituisten kannattajien joukko on kutistunut ja entistä useampi äänestäjä tohtii vaihtaa puoluetta.

Tämä politiikan sangen uusi ilmiö selittää myös perussuomalaisten murskavoittoa viime eduskuntavaaleissa.

Presidentinvaaleissa testataan myös äänestäjien puolueuskollisuutta. Jos uskollisuus on suunnilleen lasketussa arvossa, Lipposen ja Väyrysen kannatuksen pitäisi nousta huomattavan paljon nykyisistä pohjalukemista.

Soinin asema on arvoituksellinen. Hän on omilleen sankari, tästä huolimatta Niinistö kerää ääniä myös perussuomalaisilta. Kertooko tämä myös siitä, että perussuomalaiset ovat kiinnittyneet politiikassa enemmän henkilöihin kuin asiakysymyksiin?

Kenties perussuomalaisten mielestä Soini on paikallaan puoluejohtajana päivänpolitiikassa ja Niinistö presidenttiä.