Uutiset

Puntti ja hikijumppa yhdessä tuottavat parhaat tulokset

Suurten ikäluokkien ikääntymisestä on totuttu kantamaan huolta, mutta liikuntatieteiden maisteri Elina Sillanpää sanoo kantavansa suurinta huolta kolmekymppisten ikäluokasta. He nimittäin eivät liiku eivätkä ole välttämättä koskaan liikkuneetkaan.

-Nykyään kolmekymppiset ovat huonommassa kunnossa kuin ikääntyneet ihmiset, tervakoskelainen Sillanpää kärjistää.

Suuret ikäluokat ovat todennäköisemmin tehneet ruumiillista työtä tai taittaneet työmatkaa jalan. Nykyään nuorikin ihminen tulee liikkuneeksi vain kotoa autolle ja autolta työpaikalle. Parinkymmenen vuoden päästä passiivinen elämäntapa näkyy muun muassa tyypin 2 diabeteksena ja munkkirinkilänä vyötärön kohdalla.

Voima- ja kestävyysharjoittelua tutkinut Sillanpää huomasi, että tehokkainta oli yhdistelmäharjoittelu, jossa tutkimusryhmä harrasti kaksi kertaa viikossa punttia ja kaksi kertaa pyöräilyä.

Kansanterveydelliset kysymykset kiinnostavat Sillanpäätä, jonka juuri valmistunut väitöskirja käsittelee voima- ja kestävyysharjoittelun vaikutuksia keski-ikäisten ja ikääntyvien naisten ja miesten kehon koostumukseen, metaboliseen terveyteen, fyysiseen suorituskykyyn ja elämänlaatuun. (HäSa)

Mainos