fbpx
Uutiset Moskova/Sokolka

Puola syyttää Valko-Venäjää valtionterrorismista – Maiden väliselle rajalle jäänyt loukkuun parituhatta ihmistä

Asiantuntijan mukaan Lukashenkan tavoitteena on lyödä rakoja EU:n riveihin ja painostaa sitä kautta unionia luopumaan Valko-Venäjään kohdistuvista pakotteista.
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki syytti keskiviikkona Valko-Venäjää valtionterrorismista maan rajalla. Puolan poliisi ja sotilaspoliisi tarkastivat ajoneuvoja Sokolkan ja Kuznican välisellä tiellä. Kuva: Wojtek Radwanski
Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki syytti keskiviikkona Valko-Venäjää valtionterrorismista maan rajalla. Puolan poliisi ja sotilaspoliisi tarkastivat ajoneuvoja Sokolkan ja Kuznican välisellä tiellä. Kuva: Wojtek Radwanski

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki syytti keskiviikkona Valko-Venäjää valtionterrorismista maan rajalla. Satojen ihmisten usuttaminen rajalle on hänen mukaansa Valko-Venäjän johtajan Aljaksandr Lukashenkan “hiljainen kosto” Puolan tuesta Valko-Venäjän oppositiolle.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel puolestaan sanoi, että Valko-Venäjän vastaiset mahdolliset lisäpakotteet ovat jälleen pöydällä. EU:n jäsenmaat neuvottelevat hänen mukaansa asiasta maanantaina.

Valko-Venäjän ja Puolan väliselle rajalle on jäänyt loukkuun parituhatta maahan pyrkijää. Suurin osa heistä on Lähi-idän kurdeja. YK:n mukaan heidän ahdinkonsa on “sietämätöntä” ja vaatii toimia.

–  Olen tyrmistynyt, että paljon siirtolaisia ja pakolaisia on jätetty toivottomaan tilanteeseen lähes pakkassäässä Valko-Venäjän ja Puolan rajalle, sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet.

Hän vaati maita, joita tilanne koskee, “ryhtymään heti toimiin sietämättömän tilanteen lieventämiseksi ja ratkaisemiseksi”.

“Pelkästä kostosta ei ole kyse”

Valko-Venäjän itsevaltaisen johtajan Aljaksandr Lukashenkan tavoitteena Puolan rajakriisissä on lyödä rakoja EU:n riveihin ja painostaa sitä kautta unionia luopumaan Valko-Venäjään kohdistuvista pakotteista. Näin arvioi STT:lle Ulkopoliittisen instituutin (UPI) Venäjän ja Valko-Venäjän sisäpolitiikan tutkija Kristiina Silvan. Pelkästä kostosta ei hänen mukaansa ole kyse.

–  Kyllä tämä liittyy EU:n talouspakotteisiin. (…) Itse näen, että pelkkä kosto ei perustelisi näin laajaa operaatiota. Kyse on siitä että Valko-Venäjä yrittää painostaa EU:ta jäädyttämään pakotteet ja luoda jonkinlaista hajanaisuutta EU:n sisällä, jotta EU:n sisällä syntyisi vastustusta pakotteille, tutkija arvioi.

Borrell: Siirtolaiset tarvitsevat “humanitaarisia käytäviä”

Länsimaiden mukaan Valko-Venäjä houkuttelee ihmisiä Lähi-idästä Valko-Venäjälle lähettääkseen heitä suurin joukoin rajan yli EU:n alueelle kostoksi maalle asetetuista pakotteista.

Valko-Venäjän mukaan länsimaat pyrkivät provosoimaan siirtolaiskriisiä saadakseen oikeutuksen uusille pakotteille. Valko-Venäjä haluaa vastata näihin toimiin yhdessä Venäjän kanssa.

–  Siirtolaiskriisi on EU:n itsensä ja siihen kuuluvien Valko-Venäjän rajavaltioiden provosoima, sanoi Valko-Venäjän ulkoministeri Vladimir Makei vieraillessaan Moskovassa tapaamassa venäläistä virkaveljeään Sergei Lavrovia.

Lavrov syytti läntisiä instituutioita “Valko-Venäjän vastaisen kampanjan” järjestämisestä. Hänen mukaansa Venäjä ja Puola ovat koordinoineet menettelytapansa, joilla kampanjaan vastataan.

Venäjän puolustusministeriö sanoi, että kaksi sen Tu-22M3 pitkän matkan pommittajaa oli lentänyt keskiviikkona Valko-Venäjän yllä. Toimen kerrottiin olevan osa pitkän aikavälin pyrkimystä sotilaalliseen integraatioon.

Saksan liittokansleri Angela Merkel soitti keskiviikkona Venäjän presidentille Vladimir Putinille ja pyysi tätä “käyttämään vaikutusvaltaansa”, jotta Valko-Venäjä lopettaisi siirtolaisten “epäinhimillisen välineellistämisen”.

Euroopan parlamentissa puhunut EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell sanoi, että rajalle juuttuneita siirtolaisia varten tarvitaan “humanitaarisia käytäviä”, jotta nämä voivat palata kotimaihinsa.

–  He tarvitsevat uloskäynnin tilanteesta, johon valkovenäläiset ovat heidät asettaneet, Borrell sanoi.

Menot