Uutiset

Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz vierailee Suomessa – Maat viettävät diplomaattisuhteiden 100-vuotisjuhlaa

Ulkoministerien tapaamisessa asialistalla olivat muun muassa Venäjään ja Ukrainaan liittyvät kysymykset ja oikeusvaltiokysymykset.
Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz (vas.) tapasi torstaina presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä. Kuva: epa08214292
Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz (vas.) tapasi torstaina presidentti Sauli Niinistön Mäntyniemessä. Kuva: epa08214292

Puolan ulkoministeri Jacek Czaputowicz vierailee parhaillaan Suomessa. Kaksipäiväinen vierailu kestää keskiviikosta torstaihin.

Czaputowicz tapasi torstaina ensin tasavallan presidentti Sauli Niinistön presidentin virka-asunnolla Mäntyniemessä ja myöhemmin päivällä ulkoministeri Pekka Haaviston. Ulkoministerit pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden torstaina Säätytalolla.

Haavisto sanoi Puolan olevan Suomelle tärkeä kauppakumppani. Hän kertoi ulkoministereiden keskustelleen muun muassa Euroopan turvallisuustilanteesta ja Lähi-idän tilanteesta. Ministerit keskustelivat myös muun muassa näkymistä taloudellisen ja alueellisen yhteistyön laajentamiseksi edelleen, kertoi Puolan ulkoministeriö Twitterissä.

Czaputowiczin matkan ohjelmaan kuuluu myös vierailu eduskunnassa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Ulkoministerit Jacek Czaputowicz ja Pekka Haavisto pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Säätytalolla. Kuva: epa08214904
Ulkoministerit Jacek Czaputowicz ja Pekka Haavisto pitivät yhteisen lehdistötilaisuuden Säätytalolla. Kuva: epa08214904

Vierailun päätavoitteena on tiivistää vuoropuhelua keskeisistä ulko- ja turvallisuuspoliittisista aiheista sekä edistää kahdenvälistä yhteistyötä kaupallis-taloudellisissa ja EU-kysymyksissä.

Tänä vuonna on myös Suomen ja Puolan yhteinen juhlavuosi. Suomi tunnusti maaliskuussa vuonna 1919 virallisesti Puolan valtion ja helmikuussa vuonna 1920 maat solmivat diplomaattisuhteet.

Ulkoministerit osallistuvat myös Puolan Suomen-suurlähettilään Piotr Rychlikin ja Suomen Kansallisarkiston pääjohtajan Jussi Nuortevan isännöimään tilaisuuteen, jossa juhlistetaan Suomen ja Puolan diplomaattisuhteiden solmimisen 100-vuotisjuhlaa.

Asialistalla oikeusvaltio ja Itämeri

Ministeritapaamisen asialistalla ovat muun muassa Venäjään ja Ukrainaan liittyvät kysymykset, oikeusvaltiokysymykset ja Itämereen sekä arktiseen yhteistyöhön liittyvät asiat.

Puola oli runsaasti esillä Suomen EU-puheenjohtajakauden aikana oikeusvaltioperiaatteeseen liittyvien ongelmien takia. Puola laski tuomareiden eläkeikää vuonna 2017, minkä seurauksena useita tuomareita laitettiin eläkkeelle.

Marraskuussa EU-tuomioistuin linjasi, että Puola toimi vastoin lakia silloin, kun se päätti laskea tuomareiden eläkeikää (LM 6.11.2019). Myös Euroopan komissio oli sitä mieltä, että tuomioistuinten riippumattomuuden heikentäminen rikkoo oikeusvaltioperiaatetta.

Päivitetty 13.2.2019 klo 14.50. Lisätty uusia tietoja.

 

Menot