fbpx
Uutiset

Puolikas keskustelu varastaa huomion

“No moi.”

“Joo ei tässä mitään, bussissa istun. Mitäs sä?”

“Aijaa, eikä?”

“Ihanks tosi?”

“Mitäs se sitte?”

“No mähän olen aina sanonu, että se onkin ihan…joo…no niinpä!”

Tuttu tilanne?

Kun vierustoveri bussissa vain jatkaa länkyttämistään, alkaa jossain vaiheessa toivoa, että korvatulpat olisivat tulleet mukaan. Viimeistään silloin, kun keskustelussa päästään edellisen viikonlopun seikkailuihin tai sukulaisten tauteihin.

Yksi ikävimmistä asioista, mitä työmatkalla voi sattua on se, että lähietäisyydelle istuu tällainen kalkatin. Kännykkäetiketistä on paasattu koko matkapuhelinten historian ajan, mutta eipä tunnu oppi uppoavan.

Mutta miksi sitten juuri puhelinkeskustelujen kuuleminen on niin raivostuttavaa? Valitettiinko ennen kännyköitä siitä, että ihmiset puhuivat vierustoverilleen julkisissa liikennevälineissä?

Yksi syy sivullisten puhelinkeskustelujen ärsyttävyyteen on varmasti siinä volyymissä, jolla monet ihmiset kokevat tarvetta puhelimeen puhua.

Muuten niin hiljaiset suomalaiset yltyvät kailottamaan kahdessa tilanteessa: humalassa ja kännykään puhuessaan. Ikään kuin puhelimen kuuluvuus ei vieläkään riittäisi kantamaan viestiä etäisyyksien yli ilman, että siihen huutaa.

Mututiedon pohjalta arvioituna toinen syy voisi olla keskustelujen uskomaton tyhjänpäiväisyys. “Missä sä oot?” ja “Joo mä tuun kohta kotiin.” voivat hyvinkin olla yleisimmät repliikit kännykkään puhuttaessa.

Yhdysvaltalaistutkijat uskovat keksineensä nyt myös kolmannen syyn. Helsingin Sanomat uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan sivullisten puhelinkeskustelujen kuuleminen ärsyttää, koska silloin keskustelusta kuulee vain toisen puolikkaan.

Cornellin yliopiston tutkijan Lauren Embersonin mukaan kuullessaan osia keskustelusta ihminen yrittää automaattisesti täydentää keskustelua mielessään, ennakoida sen kulkua.

-Puolikkaan keskustelun kuuleminen on häiritsevää, koska emme pysty ennakoimaan puheen etenemistä. Se vaatii enemmän huomiota, Emberson sanoo yliopiston verkkolehdessä.

Emberson kumppaneineen havaitsi tutkimuksessaan, että koehenkilöt tekivät keskittymistä vaativissa tehtävissä enemmän virheitä silloin, kun kuulivat puhelinkeskustelusta vain toisen puolikkaan verrattuna siihen, että he olisivat kuulleet koko keskustelun.

Tämä viittaa tutkijoiden mukaan siihen, että esimerkiksi autossa matkustajana olevan henkilön puhelinkeskustelu voi häiritä kuljettajan huomiokykyä.

Näinköhän seuraavaksi kielletään matkapuhelimeen puhuminen autossa matkustavilta kokonaan?

No, ainakin linja-autoissa olisi sen jälkeen hiljaisempaa.

Menot