Uutiset

Puolisolla on väliä

Vihreiden presidenttiehdokkaan Pekka Haaviston puoliso Antonio Flores pääsi viime viikolla otsikoihin, kun Seiska kertoi hänen jääneen kiinni rattijuopumuksesta Ecuadorissa. Kuukausi aiemmin sama julkaisu oli kertonut Floresin neljän vuoden takaisesta yhteenotosta perulaismiehen kanssa.

Toki Flores on itse antanut aihetta jutuille, vaikkeivät ne tarkemmassa tarkastelussa ihan kohuotsikoita vastaakaan. Silti herää kysymyksiä: kuka kaukana Suomesta tai kauan aikaa sitten tapahtuneista asioista on osannut lehdelle kertoa? Ja miksi juuri nyt?

Väistämättä tulee mieleen, että Yhdysvalloissa yleinen likakampanjointi on rantautunut kaukaiseen Pohjolaankin. Kohumediat penkovat ehdokkaiden taustajoukoista kaiken, mitä sattuvat haaviinsa saamaan. Tai mitä joku niille sattuu vuotamaan.

Sen verran erikoisilta vaikuttavat myös Timo Soinin (ps.) avustajasta viime viikolla kerrotut yksityiskohdat.

Liekö juorujulkisuuden syytä, että moni ehdokas onkin valinnut täydellisen vaitiolon tien, kun puhe kääntyy omaan perheeseen.

Esimerkiksi Paavo Arhinmäki (vas.) ei kerro omilla kampanjasivuillaan edes puolisonsa nimeä tai sukupuolta, vaikka onkin aiemmin edustanut eläinlääkärivaimonsa kanssa esimerkiksi Linnan juhlissa.

Myös Sauli Niinistön (kok.) vaimo Jenni Haukio on pysytellyt yllättävän hiljaa. Tiina Soinista ja Vuokko Väyrysestäkään ei äkkiseltään muistu mieleen juuri muuta kuin heidän salmiakkivodka- ja valkosuklaakakkulausuntonsa.

Ehdokkaat ovat perustelleet puolisonsa pitämistä kampanjan ulkopuolella sillä, että ehdolla on mies itse, ei koko perhe.

Kuitenkin esimerkiksi Paavo Väyrynen (kesk.) kerää rahaa kampanjamukilla, jossa on kuva ”Koko kansan Paavosta ja Vuokosta”. Väyrysen toiveen mukaisesti kampanjatilaisuuksissa vaimoa saa kuvata, mutta ei haastatella.

Väkisinkin herää kysymys, miksei? Saattaisiko vaimo päästää suustaan vaikkapa jotain harkitsematonta?

En varsinaisesti haikaile amerikkalaisen kampanjoinnin perään, jossa ehdokkaan koko perhe asettuu kiiltokuvamaisesti estradille. Totta kai tärkeintä on, mitä ehdokkaat ajattelevat asioista ja kuinka hyvin he onnistuvat tuomaan sanomaansa esille.

Mutta en voi mitään sille, että minua on alkanut häiritä se, etten tiedä oikeastaan mitään esimerkiksi Timo Soinin Tiina-puolisosta.

Minkä alan lääkäri hän on? Missä hän on töissä? Miksei hänestä löydy mitään omia referenssejä internetistä, vaikka hän on miehensä CV:n mukaan korkeasti koulutettu nainen?

En tiedä, olenko ainoa, mutta kyllä minä haluan tietää presidenttiehdokkaan puolisosta jotain muutakin kuin hänen kakkumieltymyksensä.

Puoliso kuitenkin on presidentin paras tuki ja turva. Esimerkiksi Alli Paasikivi sparrasi miestään politiikassa parhaansa mukaan, eikä Tellervo Koivistokaan jäänyt tarpeen tullen sanattomaksi.

Puolisolla on väliä. Parhaimmillaan hän on ehdokkaan valttikortti. Siksi onkin sääli, jos ehdokkaat mahdollisen loanheiton vuoksi rajaavat puolisonsa kokonaan pois julkisuudesta.