Uutiset

Puolueensa luottamuslauseäänestyksen voittanut Britannian pääministeri suuntaa Brysseliin huippukokoukseen

EU ei aio kuitenkaan neuvotella brexit-sopimusta uudelleen. Hyvää tarkoittavia vakuutuksia ollaan kuitenkin valmiit antamaan.
Britannian pääministeri Theresa May lupasi ottaa huomioon häntä vastaan äänestäneiden puoluetoverien huolet. Kuva: WILL OLIVER

Britannian pääministeri Theresa May matkustaa tänään Brysseliin vajaa vuorokausi sen jälkeen, kun hän selviytyi voittajana puolueensa luottamuslauseäänestyksestä.

May voitti äänestyksen saamalla 200 ääntä, häntä vastaan äänesti 117 parlamentaarikkoa.

Pääministeri etsii EU-johtajilta laillisesti sitovia vakuutuksia Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajasta – juuri tämä asia nosti niin monta konservatiiviedustajaa häntä vastaan.

EU on ilmoittanut, että se ei neuvottele sopimusta uudelleen, mutta se on halukas antamaan vakuutuksia siitä, että raja-asiasta tulee vain väliaikainen.

Niin sanotun backstopin mukaan Britannia pysyy EU:n kanssa tulliliitossa niin kauan, kuin EU ja Britannia löytävät pysyvän ratkaisun rajaongelmaan. Kovan linjan brexit-kannattajat eivät halua tulliliittoa rajoittamaan Britannian vapautta tehdä kauppasopimuksia muiden maiden kanssa.

Salaisen äänestyksen saivat aikaan 48 konservatiiviedustajaa, jotka olivat vihastuneet Mayn brexit-politiikkaan. Heidän mukaansa May petti vuoden 2016 kansanäänestyksen tuloksen.

May lupasi ottaa kriitikoiden huolet huomioon

Äänestyksen jälkeen Downing Streetillä puhunut May lupasi saada aikaan sellaisen brexitin, ”josta kansa äänesti”. Hän sanoi kuunnelleensa häntä vastaan äänestäneiden edustajien huolia.

– Olen kuullut mitä alahuone sanoi Pohjois-Irlannin backstopista ja kun menen Euroopan neuvostoon huomenna, etsin laillisia ja poliittisia vakuutuksia siitä, että parlamentin jäsenten huolet otetaan huomioon, hän sanoi BBC:n mukaan.

Mayn huolena on se, että häntä vastaan äänesti myös moni maltillinen konservatiiviedustaja. Tämä on merkki siitä, että hänellä tulisi olemaan suuria vaikeuksia saada brittiparlamentti hyväksymään hänen neuvottelemansa brexit-sopimus.

Pääministeri oli maanantaina perunut parlamentin äänestyksen brexitistä nähdessään, että esitys tulisi kaatumaan siellä. Nyt äänestys aiotaan pitää tammikuun 21. päivään mennessä.

”Pääministerin on erottava”

Britannian on määrä lähteä EU:sta 29. maaliskuuta ensi vuonna. Parlamentin voimakas vastustus voi merkitä kuitenkin sitä, että lähtö EU:sta voi tapahtua ilman minkäänlaista sopimusta tai edessä saattaa olla jopa uusi kansanäänestys brexitistä.

– Tulos on kauhea pääministerille, sanoi Jacob Rees-Mogg, kovan brexitin edustajien johtaja BBC:lle.

– Pääministerin on tajuttava, että kaikkien perustuslaillisten normien mukaan hänen olisi mentävä ja nähtävä kuningatar pikaisesti sekä erottava.

May äänesti brexitiä vastaan kansanäänestyksessä. Hän on varoittanut, että mikäli hän joutuu lähtemään, brexitin tulo viivästyisi tai peruuntuisi.