Uutiset

Puolueet määrittelevät itsensä persujen kautta

Persut sitä, persut tätä. Kun tavallisten ihmisten kanssa puhuu vaaleista, ei mene kuin minuutti, kun puhe on kääntynyt perussuomalaisiin.

Gallupnousun myötä kiinnostus on vain kasvanut, vaikka moni kuvitteli puolueen suosion vaalien lähestyessä notkahtavan.

Mediahuomio on ainakin taas taattu, kun Timo Soini on heittänyt vaalikaulaliinan kaulaansa ja palannut Brysselin hiljaisuudesta kotimaan kamaralle esiintymään.

Viime viikolla kohistiin Soinin ilmasto-ohjelmasta, joka haiskahti kriitikkojen mielestä liikaa metalliteollisuuden näkemyksiltä.

Toisaalta: mitä väliä sillä on, onko ohjelma kopioitu Metallilta, joka puolestaan on kuunnellut europarlamentaarikko Eija-Riitta Korholaa (kok.)? Pääasia, että perussuomalaiset esittelivät vaihtoehtonsa, konkreettisen linjauksensa jostakin tärkeästä asiasta.

Sitä olikin jo odotettu.

Sillä sitä näissä vaaleissa tarvitaan – puhetta asioista. Vaikka ehdokkaille onkin helpompaa profiloitua arvokysymyksissä, väitän, että kevään vaalit voittaa se puolue, joka onnistuu uskottavimmin esittelemään kansalle omat lääkkeensä talouden tasapainottamiseksi.

Eikä siihen riitä se, että toistellaan, kuinka Suomi nousee työnteolla ja paremmalla työhyvinvoinnilla. Puolueilta ja yksittäisiltä ehdokkailta on saatava selkeitä vastauksia myös siihen, mistä he ovat valmiita leikkaamaan. Olennaista on myös esimerkiksi tietää, rahoitetaanko niin sanottu kestävyysvaje tulo- vai kulutusveroja kiristämällä.

Perinteinen puoluejako oikeistoon ja vasemmistoon on alkanut menettää merkitystään. Tälle akselille ehkä vaikeimmin sijoitettavasta puolueesta näyttää tulleen uusi kiintopiste, jota vasten muut puolueet määrittelevät itsensä.

Vihreät ovat julistaneet perussuomalaiset suoraan vastakohdakseen. Toisena ääripäänä on kokoomuksen nuoriso-osasto, jonka tehtävänä tuntuu olevan huudella ilmoille persujen äänestäjäkuntaa miellyttäviä esityksiä. Tosin on niitä vastaavia äänenpainoja kuultu demareilta ja keskustalaisiltakin.

Sunnuntaina ääneen ajatteli kristillisdemokraattien Bjarne Kallis, joka syytti puolueen puheenjohtajaa Päivi Räsästä jumittumisesta homokeskusteluun, kun puhetta olisi pitänyt viedä perussuomalaisten viitoittamalla tiellä tuloeroihin.

Perussuomalaiset hallitsevat siis vaalikeskustelujen sisältöjäkin.

Nyt toivoisi myös muilta puolueilta kunnollisia keskustelun avauksia, selkeitä kannanottoja, asiaan keskittyviä vaaliohjelmia.

Meillä äänestäjillä on oltava selkeitä vaihtoehtoja, joista valita. Eihän muuten ole mitään syytä vaivautua uurnille.

Riikka Happonen