Uutiset

Puolueiden on avauduttava kansalle

Ensimmäisessä tulilinjassa seisovat suurimpien puoleiden tuoreet puheenjohtajat.

Alhaiset äänestysprosentit säännöllisesti kaikissa muissa paitsi presidentinvaaleissa ovat karua kertomaa. Samaa viestiä toistavat tutkijat. Jotakin on tehtävä, mutta mitä?

SDP:n entisen pitkäaikaisen kansanedustajan ja puheenjohtajan Pertti Paasion johtaman Kansanvalta 2007 -toimikunnan mukaan puolueiden toimintaa tulisi kehittää kansalaisten osallistumista ja vaikuttamista tukevaan suuntaan.

Puolueet kantavat kiistatta pääasiallisen vastuun edustuksellisen demokratian toimivuudesta. Kun kansalaiset ovat vieraantuneita politiikasta, he ovat vieraantuneita puolueista ja poliitikoista.

Yleisistä huolenilmauksista on päästävä kättä pidempään. On kysyttävä oikeita kysymyksiä ja pakotettava kansalaiset ottamaan kantaa.

Jos kansalaisilta kysytään, kiinnostavatko heidän omien verorahojensa kohteet, vastaus on harvoin kieltävä. Päätöksenteko kiinnostaa, jos vain kysymykset asetetaan oikein.

Paasion toimikunnan ehdotukset ovat maltillisia. Etä-äänestykseen se otti jopa suoran kielteisen kannan. Miksi ihmeessä? Ainakin osittain ontuvan selityksen mukaan vaalivapautta ja -salaisuutta ei pystytä turvaamaan. Eikö tosiaankaan? Kaikki rahaliikennekin sujuu nykyään turvallisesti internetissä.

Etä-äänestyksen kautta osallistumaan saataisiin nimen omaan sellaisia nuoria henkilöitä, joille netti on oleellinen osa päivittäistä kommunikointia.

Kansalaisten ei voi hyvällä tahdollakaan odottaa lähtevän sankoin joukoin puolueisiin. Siksi puolueiden on tultava puolitiehen vastaan ja pidemmällekin.

Niiden on avauduttava kansalle. Se vaatii todennäköisesti ikivanhoista rakenteista ja toimintatavoista luopumista. Puolueet eivät voi iän kaiken voi säilyä samanlaisina yli satavuotiaina jäänteinä. Uudistuminen on puolueille välttämättömyyden sanelema pakko.

Paras tuki tulee osallistumisesta. Kynnys puolueen jäsenyyteen on ilmeisen korkea. Puolueiden jäsenmäärät ovat alentuneet eikä suunnan voi olettaa kääntyvän.

Olisiko puoleiden luovuttava perinteisestä jäsenyyteen ja lähes elinikäiseen sitoutumiseen perustuvasta järjestelmästään? Entistä useammin asia ja henkilö määräävät äänestyskäyttäytymisen.

Puolueet eivät voi odottaa keneltäkään suoria neuvoja siitä, mikä kansalaisia mahdollisesti kiinnostaisi.

Kaikki vähänkin pidemmälle menevät johtopäätökset jäävät puolueille – ja etenkin niiden nykyisille vastuuhenkilöille, joista ensimmäisessä tulilinjassa seisovat suurimpien puoleiden tuoreet puheenjohtajat.

Politiikan henkilöitymisestä on taitettu peistä väsyksiin asti. Sen on väitetty vieneen huomion asioista pintailmiöihin. Mitä jos politiikan henkilöitymisestä otettaisiinkin päinvastoin kaikki irti?

Tulevat presidentivaalit kiinnostavat mitä ilmeisimmin kansalaisia edellisten suorien henkilövaalien tapaan. Vuoden 2007 eduskuntavaaleissa puolueiden puheenjohtajat joutavat reippaasti tuleen. Pääministerivaalia on toistaiseksi vasta harjoiteltu.

Päivän lehti

9.8.2020