Uutiset

Puolueiden sisällä enemmän ristivetoa kuin niiden välissä

Poliittiset aatteet ovat haalenneet olemattomiin. Eikä yksittäisten kansanedustajien puheista voi tietää, mitä mieltä hänen edustamansa puolue asioista on.

Yleinen piirre on sekin, että yksittäisessä asiassa mielipiteet hajoavat enemmän puolueiden sisällä kuin niiden välissä.

Äänestäjäpoloisella meneekin usein ihmetyksen sormi hämmästyksen suuhun. Ja jos ei löydy sopivaa henkilöä, jota äänestäisi, jäädään vaalipäivänä kotiin.

Yhä enemmän tavaksi on tullut, että kansanedustajien annetaan kiperissä ratkaisuissa äänestää omantuntonsa mukaan ilman ryhmän ohjausta.

Käytäntö johtaa varsin erikoisiin tilanteisiin. Kun perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti puolueensa kannattavan lisäydinvoiman rakentamista, äänesti oma eduskuntaryhmä lisärakentamista vastaan!

Kokoomuksessa ja vihreissä linja piti varsin hyvin. Vihreiden kaikki kansanedustajat vastustivat ja kokoomuksessa vain muutama äänesti lisärakentamista vastaan.

Keskustassa ja demareissa hajonta oli jo paljon suurempaa.

Mutta osataan sitä kokoomuksessakin. Kun puheenjohtaja Jyrki Katainen totesi kannattavansa lakia sukupuolineutraalista avioliitosta, ilmoitti kansanedustaja Ben Zyskowicz, että avioliitto on perinteisesti ja kulttuurisesti miehen ja naisen välinen liitto.

Lakiesitys antaisi homopareille samat oikeudet kuin heteropareille lain edessä.

Hämmennystä herätti sekin, että puoluetoveri, eduskunnan puhemies, Sauli Niinist
ö lyttäisi Kataisen esittelemän budjetin moittimalla sitä löyhäkätiseksi.

Keskustassa taas alkaa olla niin monta mieltä kuin on miestä ja naista. Jarmo Korhonen vetää aitovieriläisten sakkia päinvastaiseen suuntaan kuin puheenjohtaja, pääministeri Mari Kiviniemi puoluetta.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen puhui innostuksen palolla kahden lisäydinvoimalan puolesta ja varapuheenjohtaja Timo Kaunisto pani vähintään yhtä vahvasti hanttiin.

Hän haluaa kaikki panostukset uusiutuviin energiamuotoihin ja pitää ydinvoiman lisäämistä suurena historiallisena virheenä.

Kehitysyhteistyöministeri Paavo Väyrynen taas on jo periaatteessa puolueensa enemmistöä vastaan. Kun puheenjohtaja Esko Aho vei pääministerinä Suomen EU:n jäseneksi, piti Väyrynen eduskunnassa kuuden tunnin puheen liittymistä vastaan.

Perussuomalaisten missiona ollut EU:n vastustaminenkaan ei suju yksituumaisesti. Soinin mielestä koko EU:sta pitäisi erota. Hänen tilalleen Brysseliin lähtevä Sampo Terho sanoo jäsenyyden olevan Suomelle etu.

Kaikkein yhtenäisin puolue taitaa sittenkin olla vihreät. Sukupuolineutraali avioliitto saa yksimielisen kannatuksen, samoin kuin ydinvoiman vastustaminen ja myönteinen maahanmuuttopolitiikka.

Puolue kuitenkin potee voimakasta hallituskipeyttä. Mikä vain kelpaa, kunhan vallassa pysytään. Ministerinsalkku painaa jo paljon pyhiä periaatteita enemmän.

Päivän lehti

22.1.2020