fbpx
Uutiset

Puoluejohtajat toivoivat Ylellä kansainvälistä tuomioistuinta myös suomalaisille Isis-leirin naisille – lasten asema huolestutti

Antti Rinne, Petteri Orpo, Pekka Haavisto, Juha Sipilä, Sari Essayah, Li Andersson sekä muut eduskuntapuoluejohtajat kävivät torstaina viimeisen eurovaaliväittelyn. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi
Antti Rinne, Petteri Orpo, Pekka Haavisto, Juha Sipilä, Sari Essayah, Li Andersson sekä muut eduskuntapuoluejohtajat kävivät torstaina viimeisen eurovaaliväittelyn. Arkistokuva. Kuva: Joel Maisalmi

Yleisradion eurovaalikeskustelussa käsiteltiin aluksi aivan muuta kuin EU-aiheita. Puheenjohtajat kommentoivat Ylen uutista, jonka mukaan Syyrian pakolaisleirillä on 44 suomalaista, erityisesti naisia ja lapsia.

Pakolaisleirin ihmiset ovat paenneet aiemmin terroristijärjestö Isisin hallussa olleilta alueilta silloin, kun Isis ajettiin pois tukikohdistaan.

Puoluejohtajat toivoivat, että Lähi-itään saataisiin kansainvälinen tuomioistuin selvittämään, ovatko pakolaisleirin ihmiset syyllistyneet Isisin tekemään rikoksiin.

– Tuomioistuimen on kuitenkin vaikea näyttää toteen rikoksia. Leirillä olijat ovat käveleviä aikapommeja, jos he pääsevät tänne, Jussi Halla-aho (ps.) sanoi.

– Se olisi kuitenkin helpompaa, jos kansainvälinen tuomioistuin tutkisi asian, Anna-Maja Henriksson (r.) pohti.

Puoluejohtajat korostivat, että leirillä olevien lasten asema on vaikea ja heitä olisi pystyttävä auttamaan. Ymmärrystä vapaaehtoisesti Isisin toimintaan lähteneille aikuisille ei puheenjohtajilta herunut.

– He (aikuiset leirillä olijat) ovat turvallisuusriski, Sari Essayah (kd.) sanoi.

Sote herätti keskustelua

Sote-uudistus herätti myös keskustelua, kun kahdeksan eduskuntapuolueen puheenjohtajat kohtasivat Yleisradion eurovaalitentissä torstai-iltana.

Aiemmin päivällä hallituksen muodostaja Antti Rinne (sd.) kertoi, että sote-uudistusta viedään eteenpäin 18 maakunnan pohjalta. Julkiselle sektorille tulee päävastuu

– Keskustan ruuvi toimii. Me pääsimme Juha Sipilän (kesk.) hallitukseen hyväksymällä maakunnat ja nyt keskusta pääsee Rinteen hallitukseen ja saa maakuntamallin. Maakuntahallintoa ei kuitenkaan tarvita. Annetaan kunnille ja kaupungeille vastuuta tehdä, kokoomuksen Petteri Orpo sanoi.

Hallitusneuvottelijat puolustivat kuitenkin nyt syntymässä olevaa ratkaisua.

– Yksityistäminen on nyt pantu sivuun. Nyt luodaan eheät palveluketjut ja resursseja saadaan perusterveydenhuoltoon, jossa lisävoimia tarvitaan eniten, Li Andersson (vas.) sanoi.

Ilmastotyötä tehtävä

Puheenjohtajat olivat melko yksimielisiä siitä, että EU:n on tartuttava ilmasto-ongelmiin ja Suomen on EU:n puheenjohtajuuskaudella vietävä torjuntatyötä eteenpäin.

– Syksyllä EU:ssa on vietävä hiilineutraaliutta eteenpäin, Rinne sanoi.

Keskustelussa ilmastotalkoiden käytännön toimenpiteiksi esitettiin muun muassa hiilitulleja, hiilinielujen kasvattamista sekä EU:n toimia, joilla esimerkiksi Puolassa ja Saksassa siirrytään pois kivihiilestä. Esimerkiksi cleantech-teollisuuden kasvu koettiin myös mahdollisuudeksi.

Menot