Uutiset

Puoluekokous vailla draamaa

Kolme hallituspuoluetta on viikonloppuna koolla puoluekokouksissaan, eletään Suomen poliittisen kesän superviikonloppua. Keskusta, kokoomus ja Ruotsalainen kansanpuolue ovat linjaamassa hallituspolitiikkaa ja hiomassa kynsiään ensi kevään eduskuntavaaleihin.

Julkisuutta on hallinnut suvereenisti Lahdessa kokoustaan pitävä keskusta, muille on jäänyt vain vaatimattomia murusia, sanomalehtien pieniä juttuja, television ja radion lyhyitä uutispätkiä. Keskustan kokous onkin kokouksista ehdottomasti merkittävin, sillä sitä ryydittävät keskeiset henkilövalinnat. Samalla, kun keskusta valitsee puheenjohtajansa, se valitsee Suomelle uuden pääministerin. Lisämausteensa kokoukseen tuo myös pari vuotta jatkunut vaalirahakohu, joka on henkilöitynyt paljolti juuri keskustaan ja sen terävimpään kärkeen.

Vaaliraha-apajilla ovat olleet muutkin puolueet, myös kokoomus. Se on päässyt jupakasta verraten vähällä, vain kansanedustaja Marja Tiura oli pääsiäisen aikaan kovilla median kanssa. Tiuran juttu ei muiden vaalirahasotkujen tapaan ole vielä käsitelty loppuun, mutta siitä huolimatta hänen nimensä on Pirkanmaan kokoomuksen ehdokaslistalla.

Kokoomus on toinen hallituksen pääpuolue, mutta ei missään nimessä apupuolue. Kolmen hallitusvuoden aikana se on monesti jättänyt varjoonsa hallituskumppaninsa, pääministeripuolue keskustan. Kokoomus ei sen tapaan ole juurikaan ryvettynyt edesottamuksillaan, jos kohta ulkoministeri Ilkka Kanervan äkkilähtö hallituksesta tekstiviesteistä syntyneen kohun saattelemana oli hänelle henkilökohtaisesti poliittinen haaksirikko. Edes kansaa kiukuttavat Kreikan mittava tukipaketti tai päätös lisäydinvoiman rakentamisesta eivät ole nakertaneet kokoomuksen kansansuosiota.

Kokoomus on Jyväskylässä sääntömääräisten asioiden ohella viherpesulla. Puolueväki määrittelee kokoomuslaisen vihreyden suvaitsevaksi, avoimeksi ja keskustelevaksi. Ilmastotalkootkin puolue nimeää iloiseksi asiaksi.

Kokoomus laskee jo toisen kerran verkkonsa kilpailijoidensa vesiin. Viime eduskuntavaalien työväen teema talkoineen oli suunnattu vasemmalle, ensisijaisesti liikkuville sosiaalidemokraatteja äänestäneille. Nyt puolue kisaa iloisella viherohjelmallaan ryppyotsaiseen ympäristötuhon julistukseen mieltyneiden vihreiden kanssa.

Kokoomuksen ei ole mitään syytä olla kateellinen mediaa tämän viikonlopun hallitsevalle keskustalle. Puolue ei ole hallituskumppaninsa tapaan menettänyt suosiotaan ja puheenjohtaja Jyrki Kataisesta ollaan täyttä vauhtia leipomassa vaalien jälkeisen hallituksen pääministeriä.

Eduskuntavaaleihin on vajaa vuosi aikaa. Ennen niitä ehtii tapahtua paljonkin, mutta syksyn budjettiriihen jälkeen nykyisen hallituksen työt on tehty. Loppukuukaudet se hoitaa asioita toimitusministeristön tapaan. Tuskin kokoomuskaan kymmenessä kuukaudessa ehtii tärvellä odotetun vaalivoittonsa.

Päivän lehti

3.4.2020