fbpx
Uutiset

Puoluesihteerin valintatapaa koskevan äänestystuloksen tulkinnasta tuli vasemmistoliiton puoluekokouksessa omituinen sekoilu

Ensin hyväksyttiin täpärästi, että puoluesihteerin valitsee jatkossakin puoluekokous. Sitten äänestyksen tulos käännettiin päinvastaiseksi, kun tyhjiä ääniä ei huomioitukaan laskettaessa vaadittua kolmen neljäsosan enemmistöä.
Vasemmistoliiton puoluekokous alkoi perjantaina Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa
Vasemmistoliiton puoluekokous alkoi perjantaina Kuopiossa. Kuva: Matias Honkamaa

Vasemmistoliiton puoluekokous sekoili lauantaiaamuna äänestettäessä sääntömuutoksesta, jolla puoluesihteerin valinta päätettiin lopulta siirtää seuraavasta kerrasta lähtien puoluekokoukselta puoluevaltuustolle.

Puoluekokous hylkäsi sääntömuutoksen ensin niukimmalla mahdollisella tavalla. Muutoksen hyväksyminen olisi vaatinut kolme neljäsosaa silloisen tulkinnan mukaan kaikista äänistä, mistä jäi uupumaan yksi ääni.

Osa vaati heti sen jälkeen eri syistä äänestyksen uusimista. Menettelytapavaliokunta ei kuitenkaan siihen suostunut.

Jonkin ajan kuluttua menettelytapavaliokunta kuitenkin kokoontui uudestaan. Se oli tullut nyt siihen tulokseen, että kolmea tyhjää ääntä ei olisi pitänyt ottaa huomioon, kun laskettiin, kuinka monta ääntä kolmeen neljäsosaan vaaditaan. Tällä perusteella julistettiin sittenkin voittajaksi esitys puoluesihteerin valinnan siirtämisestä puoluevaltuustolle.

Sekoilu herätti osassa kokousväkeä kovaa kritiikkiä. He olivat käsittäneet ennen äänestystä, että tyhjätkin äänet lasketaan mukaan.

Kokouksen puheenjohtaja Erkki Virtanen sanoi, että menettelytapavaliokunta muutti tulkintaansa ja että se tulkinta pätee. Hän puolusteli tätä muun muassa oikeuskirjallisuudella ja oikeustapauksilla.

Vasemmistoliiton puoluekokous äänestää iltapäivällä puoluesihteerin valinnasta vanhojen sääntöjen mukaisella valintatavalla. Nykyinen puoluesihteeri Joonas Leppänen on saanut haastajakseen vasemmistoliiton kunnallis- ja järjestösihteerin Mikko Koikkalaisen.

Menot