fbpx
Uutiset

Puolustusministeri Niinistö moittii sisäministeri Mykkästä sinisilmäisyydestä kaksoiskansalaiskysymyksessä

Hallituksessa sinisten ja kokoomuksen välille on syntynyt kitkaa siitä, miten kaksoiskansalaisten pääsyä tiettyihin virkoihin pitäisi rajoittaa.

Yle kertoi eilen, että kokoomuslainen sisäministeri Kai Mykkänen ei aio esittää kieltoa kaksoiskansalaisille Rajavartiolaitoksen virkojen osalta.

Sinisten puolustusministeri Jussi Niinistö sen sijaan ajaa eteenpäin lakiesityksiä, jotka kieltäisivät kaksoiskansalaisilta pääsyn sotilasvirkoihin ja upseeriopintoihin. Erivapauden hakeminen olisi kuitenkin mahdollista.

Kaksoiskansalaisuuteen liittyvän lainsäädännön tarkentamisesta on linjattu jo hallitusohjelmassa. Puolustus- ja sisäministeriöt ovat valmistelleet esityksiä omilla hallinnonaloillaan.

Erimielisyyksiä on, mikä kävi ilmi esimerkiksi Niinistön ja Mykkäsen kipakasta viestinvaihdosta Twitterissä.



Turvallisuusselvitysten tehostaminen ei riitä Niinistölle



Sisäministeri Mykkänen näkee, että Rajavartiolaitoksen virkojen ja Raja- ja merivartiokoulun osalta turvallisuusselvitysten tehostettu käyttö kaksoiskansalaisten kohdalla riittää.

– Maali on yhteinen eli henkilön taustoista ja sidoksista syntyvien vakavien turvallisuusriskien välttäminen, Mykkänen kirjoittaa tuoreessa blogissaan sisäministeriön verkkosivuilla.

Puolustusministeri Niinistö korostaa kansallisen turvallisuuden tärkeyttä ja kuvailee Mykkäsen linjaa sinisilmäiseksi.

– Tätä asiaa ei pidä pelkästään tarkastella sodan ajan tehtävien ja sijoitusten kannalta, nimittäin rauhan aikanakin on sotilasviroissa palvelevilla henkilöillä mahdollisuus päästä kansallisen turvallisuuden kannalta hyvinkin kriittisiin tietoihin, Niinistö sanoo STT:lle.

Niinistö sanoo, että kaksoiskansalaisten kielto on tarpeellinen, sillä hänen mukaansa turvallisuusselvitysten laajentamisella ei saada tietoa sellaisista maista, jotka sitä eivät halua antaa. Niinistö tarkentaa tämän koskevan maita, jotka eivät toimi demokraattisen oikeusvaltion tavoin.

– Ei pidä olla sinisilmäinen, tässä on ministeri Mykkänen aivan liian sinisilmäinen.

Mykkänen kirjoittaa blogissaan, että valmistelun haarautuminen eri laduille todettiin jo kesäkuussa pidetyssä palaverissa, johon osallistui myös keskustan Anne Berner.

– Silloin kävimme läpi myös molempien ministeriöiden syyt tarkemmin, kaikkia näitä perusteluja ei voida käsitellä julkisesti, Mykkänen kertoo.



Eduskuntaan syksyn aikana



Puolustusministeri Niinistö kertoo, että esitykset Puolustusvoimia ja Maanpuolustuskorkeakoulua koskevien lakien muuttamisesta pyritään viemään eduskuntaan syksyn aikana, jotta muutokset ehtisivät voimaan ensi vuoden alussa.

Niinistön mukaan puolustushallinto olisi ollut valmis antamaan lakiesityksensä asiasta jo aiemmin, mutta hallituksessa on ollut vastahankaisuutta.

– Meillä on ollut ongelmia nyt erinäisten muidenkin lakihankkeiden kanssa ja tässä on selkeää viivytystaistelua käynnissä, Niinistö kuvailee.

Esitykset kytkeytyvät perusoikeuksiin, joten on todennäköistä, että ne päätyvät eduskunnassa perustuslakivaliokunnan käsiteltäviksi.

Tämä taas tietänee tasapainoilua aikataulujen kanssa, sillä nyt syksyllä perustuslakivaliokunnan pöydällä on isoja asioita, kuten tiedustelulait ja sote-uudistus.

https://yle.fi/uutiset/3-10412041
https://valtioneuvosto.fi/documents/10184/1427398/Ratkaisujen+Suomi_FI_YHDISTETTY_netti.pdf
https://twitter.com/jniinisto/status/1042483801526546432
https://intermin.fi/ajankohtaista/blogi/-/blogs/rajaupseerien-turvallisuustaustat-varmistettava-kansalaisuusrajoitus-ei-ole-ainoa-keino

Asiasanat

Menot