fbpx
Uutiset

Puolustusministeri: USA:n pyyntöön vastataan perjantaina

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) arvioi Lännen Medialle, että Suomi ottaa perjantaina kantaa Yhdysvaltain esittämään avunpyyntöön liittyä Isisin vastaiseen koalitioon.

– Pyyntö on tullut. Sitä tietysti tarkkaan katsotaan ja siihen vastataan. Oletan, että asia on perjantain utvassa (ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa), Niinistö kertoo.

Onko meiltä pyydetty myös taistelujoukkoja, kuten Norjalta?

– Sitä en voi kommentoida. Tiedossani on, että pyyntö sisältää myös punareunaista aineistoa, joten sitä ei ole tässä vaiheessa edes lupa kommentoida.

Kertooko se jostain, että pyyntö on yhtäaikaa esitetty Suomelle, Ruotsille ja Norjalle?

– Oletan, että jokaiselle maalle on annettu omanlaisensa pyyntö. En osaa sanoa, onko Pohjoismaiden lisäksi myös muille maille esitetty pyyntöjä. Pitäisin sitä mahdollisena.

Puolustusministerin mukaan Suomi on valmis vastaamaan USA:n huutoon ainakin Pohjois-Irakissa.

– Suomihan on mukana Pohjois-Irakissa kurdien kouluttajana, ja voisin kuvitella, että Suomelta pyydettävä apu olisi samantyyppistä eli koulutusapua esimerkiksi peshmerga-joukoille. Mehän olemme siellä jo 49 sotilaan voimin, ja operaatio Suomen osalta jossain vaiheessa loppuu. Nyt pitää harkita, onko tarvetta sitä jatkaa vai kenties vahvistaa, Niinistö väläyttää suomalaiskouluttajien määrän lisäämistä.

Puolustusministeri korostaa, että kurditaistelijoiden kouluttaminen lisää suomalaisen kantahenkilökunnan ja reserviläiskouluttajien sotilastaitoja. Samalla Suomi kantaa Niinistön sanoin kortensa kekoon ”barbarismin vastaisessa” taistelussa, mitä hän pitää tärkeänä.

2000-luvun alussa Yhdysvallat kokosi Saddam Husseinin silloin johtaman Irakin vastaista liittoumaa, nyt Isisin vastaista liittoa. Näettekö yhtäläisyyksiä USA:n kokoamilla liittoumilla ja mahdollisella osallistumisella niihin?

– Parempi, että en tuohon mitään sano. Koalitioita tulee ja menee.

Puolustusministeri korostaa Suomen kamppailevan jo Isisiä vastaan.

– Mehän olemme jo mukana Isisin vastaisessa taistelussa, kun koulutamme Erbilissä kurdeja.

 

Menot