Uutiset

Puolustusvoimat lunasti lupauksensa

Hämeenlinna 7.4. 2007

Vielä vuosi sitten elettiin lakkautettaviksi määrätyissä varuskunnissa epävarmoja aikoja. Satojen sotilaiden ja siviilityöntekijöiden edessä oli työpaikan vaihto tai työttömyys.

Toisaalta puolustushallinnolle sälytetyt kymmenien miljoonien säästövaatimukset ja toisaalta varusmiesikäluokkien pieneneminen pakottivat miettimään rajuja toimia. Entinen meno ei enää käynyt päinsä.

Viime vuonna lopetettiin Savon Prikaati Mikkelistä ja Helsingin ilmatorjuntarykmentti Hyrylästä Tuusulasta.

Savon prikaatin noin 250 työnekijästä puolet siirtyi toisiin varuskuntiin. Nelisenkymmentä irtisanottiin tai irtisanoutui itse ja alun toistakymmentä jäi eläkkeelle. Irtisanotuistakin kaikki ovat myöhemmin työllistyneet.

Hyrylään jäi satakunta työpaikkaa ja saman verran henkilöstöä sijoittui yksikkönsä mukana Parolannummelle Hattulaan. Lähes kaikille muille järjestyi työpaikka toisaalta armeijan leivissä.

Puolustusvoimat onnistui henkilöstöpolitikassaan ja toimi kuten hyvältä ja vastuulliselta työnantajalta edellytetäänkin.

Muutoksessa vaaditaan kypsyyttä molemmilta osapuolilta, niin työnantajalta kuin työntekijöiltäkin. Puolustusvoimissa asiat kerrottiin avoimesti, silloin kun sen aika oli. Esimiehet varasivat aikaa alaisilleen ja yhdessä tehtiin paljon työtä, jotta ikävä prosessi sujuisi mahdollisimman pienin vaurioin. Työpaikan menetys on aina henkilökohtainen kriisi sille, jonka kohdalle se sattuu.

Jokaisessa työpaikassa ja organisaatiossa asuu sisäinen muutosvastarinta. Näin armeijassakin, joka hierarkisuudessaan poikkeaa siviilimaailmasta. Muutos pelottaa ja se halutaan torjua.

Kantahenkilökunta on tottunut noudattamaan annettuja käskyjä, vastenmielisiäkin. Sotilaan ammatin luonteeseen on aina kuulunut valmius vaihtaa varuskuntaa, joskus nopeastikin.

Puolustusvoimat selvisi Mikkelin ja Hyrylän varuskuntien alasajosta varsin mallikkaasti, lupaustensa mukaan. Henkilöstön uudelleensijoittumista helpottivat jatkuvasti paraneva työllisyystilanne ja armeijan henkilöstön ikärakenne. Eläkkeelle tai reserviin lähtijöitä oli muissa varuskunnissa niin paljon, että vakansseja vapautui niitä tarvitseville.

Puolustusvoimien maine työnantajana ei ryvettynyt varuskuntien lopettamisssa. Samaa ei voida sanoa monesta teollisuusyrityksestä, joilta katoaa loputkin maineen rippeet, kun ne sulkevat tehtaita Suomessa ja siirtävät tuotantonsa halvan työvoima maihin. Valitettavan usein ne pesevät kätensä jälkihoidosta ja sysäävät vastuun työttömistä yhteiskunnan turvaverkoille.

Kun armeija selvisi kuivin jaloin, se säilytti samalla kykynsä kilpailla ihmisistä työvoimapulan uhatessa. Niukkuuden oloissa ammattiaan tai työpaikkaansa valitsevat nuoret selvittävät tarkkaan, kenen palvelukseen päätyvät.

Sotilasammatit saavat tuskin ensimmäisten joukossa täydennystä edes maahanmuuttajista.

Puolustusvoimien maine työnantajana ei ryvettynyt varuskuntien lopettamisssa.

Päivän lehti

30.5.2020