fbpx
Uutiset

Puolustusvoimien hyppypanoshanke on viivästynyt – Keksijä ei toimittanut ajoissa tietoja räjähdeturvallisuudesta

Maavoimille kaavaillun uuden räjähteen testihanke ei ole edennyt suunnitelmien mukaisesti.
Leijona Instituutin toimitusjohtaja Juho Kalliala esitteli keksimäänsä hyppypanosta Puolustusministeriön edustustilassa viime maaliskuussa. Kuva: Joel Maisalmi
Leijona Instituutin toimitusjohtaja Juho Kalliala esitteli keksimäänsä hyppypanosta Puolustusministeriön edustustilassa viime maaliskuussa. Kuva: Joel Maisalmi

Puolustusvoimien hyppypanoshanke on viivästynyt useilla kuukausilla, vahvistetaan Lännen Medialle puolustusministeriöstä.

Hyppypanos on maavoimille kaavailtu kauko-ohjattava räjähde, joka ponkaisee laukaisun jälkeen ilmaan ja ampuu alaspäin teräs- tai volframikuulia. Helsinkiläisen Leijona Instituutti Oy:n kehittämän räjähteen on arvioitu osittain korvaavaan Suomen rajoilta Ottawan sopimuksen myötä hävitettyjä jalkaväkimiinoja.

Puolustusvoimien logistiikkalaitos teki viime maaliskuussa 600 000 euron arvoisen hankintapäätöksen hyppypanoksen dokumentaatiosta ja testisarjasta. Ensimmäisen osuuden, eli Leijona Instituutin laatiman dokumentaation toimitusaika oli sopimuksessa 30. elokuuta.

 

Puolustusministeriön materiaaliyksikön hallitusneuvos Jouko Tuloiselan mukaan Leijona Instituutti ei ole toimittanut dokumentaatiota Puolustusvoimille sovitusti. Yhtiölle on myönnetty lisäaikaa.

Hyppypanoksen keksijä ja Leijona Instituutin toimitusjohtaja Juho Kalliala kertoo, että viivästyminen johtuu räjähdeturvallisuusdokumentaation keskeneräisyydestä. Puolustusvoimat voi hyödyntää dokumenttia arvioidessaan, onko hyppypanos riittävän turvallinen vastaanotettavaksi.

Kyseessä on patentoitu tuote, jonka kehittäjäyhtiö on Leijona Instituutti Oy ja valmistaja puolestaan Oy Forcit Ab. Hyppypanos painaa 5–10 kiloa. Kehittäjäyhtiön mukaan räjähteen uutuusarvo perustuu ”ylhäältä alaspäin suunnattuun asevaikutukseen”. Panos voidaan laukaista kaikilla Puolustusvoimien käyttämillä laukaisujärjestelmillä.

Kallialan mukaan asiassa on kyse hyppypanoksen yleisen toiminnallisuuden ja valmistettavuuden pienistä viilauksista.

– Tämä on tuotekehityksen ominaispiirre, että uusia ideoita saattaa tulla vielä loppumetreilläkin. Ne on parempi toteuttaa, ennen kuin siirrytään sarjatuotantoon, hän sanoo.

Kalliala arvioi turvallisuusdokumentaation valmistuvan vielä tänä vuonna, mutta toistaiseksi tarkkaa valmistumispäivämäärää ei ole tiedossa.

 

Hyppypanos. Kuva: Leijona-instituutti / arkistokuva

 

Ensimmäinen hyppypanokseen liittyvä tilaus tehtiin Puolustusvoimissa jo syksyllä 2017. Tuolloin Puolustusvoimien logistiikkalaitos hankki puolustushallinnon aloitteesta Leijona Instituutilta hyppypanoksen testausta 400 000 eurolla. Valmista tuotetta ei ole vielä testattu, vaan kyse oli komponenteista.

Viime maaliskuussa tehdyn 600 000 euron arvoisen tilauksen ensimmäisessä vaiheessa Leijona Instituutti toimittaa siis vain dokumentaatiota, joka tarkoittaa esimerkiksi tuotteen konfiguraatioon ja todentamiseen liittyviä asiakirjoja. Vasta tämän jälkeen Puolustusvoimat päättää, tilataanko hyppypanoksesta varsinainen testisarja.

Puolustusministeriön mukaan testisarja on optiona hankintasopimuksessa ja siitä tehdään erillinen päätös. Ministeriössä viivästykseen suhtaudutaan rauhallisesti.

– Ei ole kriittistä aikapistettä, jolloin asioiden pitää olla valmiina. Varmaankin tämän tyyppisessä tuotekehityshankkeessa joudutaan kokemaan viiveitä kuten nyt, joka jonkin verran (toimitusta) siirtää, Tuloisela viestittää.

 

Lue myös: Puolustusvoimat investoi miljoona euroa hyppypanokseen – Räjähde ei tehoa panssaroituihin ajoneuvoihin: “Askeleen lähempänä miinakauhun palauttamista” (28.3.2019)

 

Tilinpäätöstietojen perusteella hyppypanosta kehittävän Leijona Instituutin liikevaihto oli vuonna 2017 päättyneellä tilikaudella 115 800 euroa. Liiketappiota kertyi 235 000 euroa. Yhtiön edellisten tilikausien tappio on yhteensä 832 000 euroa.

Maavoimien tutkimuskeskuksen majuri Tapio Saarelainen omistaa yhtiöstä 50 osaketta, Leijona-instituutin toimitusjohtaja Juho Kalliala 450 ja Puolustusvoimien strategisiin kumppaneihin lukeutuva Insta Group Oy, edustajanaan Markus Mattsson, enemmistön eli 510 osaketta. Räjähteelle on myönnetty patentti muun muassa Yhdysvalloissa.

Menot