Kolumnit Uutiset

Puoskarilaki tarvitaan sittenkin

Vuonna 2009 Suomessa alettiin valmistella ns. puoskarilakia hillitsemään uskomushoitojen haittoja. Vuotta myöhemmin valmistelusta luovuttiin ja päätettiin, että muu lainsäädäntö riittää.

Sittemmin on taas alkanut näyttää, että puoskarilakia sittenkin tarvittaisiin.

On selvää, ettei mikään laki sinänsä mitään vaikuta. Jos vaikuttaisi, maailma olisi hyvä paikka elää. Ei olisi rikollisuutta eikä julmuutta ja pahuutta.

Lait kuitenkin antavat meille normit, joiden mukaan pitäisi elää. Valtaosa ihmisistä noudattaa niitä ja siksi lait toimivat osapuilleen niin kuin on tarkoitus.

Kautta aikain ihmisiä on jymäytetty vetoamalla heidän ahneuteensa, vallanhaluunsa tai hätäänsä, ja käyttämällä hyväksi heidän tyhmyyttään.

Puoskarit etsivät uhreikseen helposti johdateltavia ihmisiä.

Nyt on esillä ns. kuivaverianalyysi. Kuivuneesta veripisarasta muka näkee ihmisen terveydentilan hyvinkin yksityiskohtaisesti.

Jos näkisi, terveydenhuollon kalliista laboratoriotutkimuksista voitaisiin luopua. Vaan eipä luovuta, eikä ole aikomustakaan luopua.

Ihan yhtä lailla homeopaatit markkinoivat tehokkaina lääkkeinä laimennettuja myrkkyjä, joissa ei enää ole yhtään molekyyliä vaikuttavaa ainetta. Tosi teholääkettä!

Tällaisia huijausmenetelmiä on vaikka kuinka paljon. Monet ovat peräisin menneiltä vuosisadoilta, jolloin nykyaikainen lääketiede ei ollut kehittynyt ja ihmisiä yritettiin ihan vilpittömästi hoitaa kummallisilla keinoilla. Osa on myöhemmin keksitty.

Yhteistä kaikille on rahan siirtyminen hoidettavan taskusta hoitajan taskuun.

Joskus uskomushoitajan asiakas, ei siis potilas vaan nimenomaan asiakas, saa jonkinlaista apua hoidosta. Voi olla, että hän on samaan aikaan ollut koululääketieteeseen perustuvassa hoidossa tai muuttanut elämäntapojaan, ja apu onkin tosiasiassa tullut siitä. Plasebo-vaikutus on myös täysin mahdollinen.

Jokin oire voi poistua, kun potilas uskoo saamansa lumelääkkeen vaikuttavan. Mikäs siinä, jos tauti ei ole vakava. Jos on, oireetkin varmasti palaavat.

Puoskarilailla vaikeutettaisiin huijarien toimintaa ja suojeltaisiin sairaita ja epätoivoisia. Siksi lain laatiminen on perusteltua.

Ruotsissa puoskarilaki on ollut voimassa vuodesta 1960. Laki kieltää muun muassa lasten sekä useiden vakavien, hoitamattomina tai väärin hoidettuina kuolemaan johtavien sairauksien puoskaroinnin.

Liki puoskarointia liippaavat myös esimerkiksi joidenkin ryhmien hoitokiellot tai rokotusten kieltäminen. Jehovan todistajat esimerkiksi kieltävät verensiirrot. Juuri äskettäin Lohjalla joukko vanhempia kielsi lastensa rokottamisen tuhkarokkoa vastaan.

Kummassakin esimerkkitapauksessa leikitään hengellä tai ainakin terveydellä.

Päivän lehti

3.6.2020