Uutiset

Pureva pakkanen pakottaa liikkumaan

Harvialan koulun pihassa tokaluokkalaiset pojat makaavat kasassa pihamaalla. He painivat ja laskevat mäkeä. Kukaan ei sano palelevansa, vaikka ulkona on pureva pakkanen. Poikia lähinnä vain naurattaa.

– On vähän kylmä, mutta kun on paljon vaatteita, ei se tunnu, Markus Suominen kuittaa kaikkien poikien puolesta ja taas rynnätään kasaan.

Pakkasraja kouluissa on -15 astetta.

– Pienemmälläkin pakkasella saa tulla sisään, jos palelee, sillä tuuli on ollut tosi kova, kertoo opettaja Susanna Kalliokoski.

Mutta oli tuuli kuinka hyytävä tahansa, pienet koululaiset haluavat ulos leikkimään. Koulussa on huomattu, että pienillä koululaisilla on aina hyvin vaatetta päällä. On toppahousut tai toppapuku, joissa tarkenee kylmemmälläkin säällä.

– Isoilla lapsilla saattaa olla vain farkut. Pipopakko meillä on kaikille, Kalliokoski kertoo.

Koiransa kanssa Apparalla lenkkeilevä Maija Päivinen sanoo pitävänsä kunnon pakkasesta.

– Vaatetta päälle vain pakkasen mukaan. Ja vauhtia töppösiin, niin tulee lämmin. Kovalla pakkasella pitää kuitenkin tehdä lyhyempiä lenkkejä, ettei koiran tassut jäädy, Päivinen kertoo.

Äitiään Hämeenlinnaan moikkaamaan tullut espoolainen Hanna Forsström kertoo, että pakkasta voi uhmata.

– Mulla on päällä kolme puseroa, toppahousut, kunnon paksut sukkahousut, pipo, lapintumput ja vaelluskengät. Eikä ole yhtään kylmä.

Forsström pitää pakkasesta.

– Helsingissä on aina vetistä. Kunnon pakkanen on kivaa vaihtelua. (HäSa)

Rakennustyömaalla pakkasraja on -20

Hämeenlinnassa runkovaiheessa olevilla työmailla paiskittiin keskiviikkona töitä. Pakkasraja on ulkotöihin on -20 astetta.

YIT Rakennus Oy:n työpäällikkö Ilkka Malo kertoo, että heillä on tällä hetkellä runkovaiheessa ABC-Tiiriön rakentaminen.

– Tänään torstaina ei todennäköisesti olla sillä työmaalla töissä, koska pakkasta on luvattu yli 20 astetta, Malo kertoo.

Yleensä rakennustyömailla yritetään kovilla pakkasilla tehdä sisähommia.

– Mutta jos rakentaminen on runkovaiheessa, ei sisähommia ole esimerkiksi siltatyömailla, Malo kertoo.

Työskentelyolosuhteita katsotaan aina tilanteen mukaan.

– Jos pakkasta on -15 ja tuulee 20 metriä sekunnissa, ei ulkotöitä tehdä. Ei tässä niin julmia kuitenkaan olla. Vastaava mestari katsoo aina tilanteen.

Viime talvena YIT Rakennus Oy:lle ei tullut pakkasen vuoksi yhtään seisokkia. (HäSa)

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic