Uutiset

Purkukoura haukkaa Hirvelän Hiltoneita

Tyhjässä asunnossa voi vielä peilata itseään palapeilistä, vaikka jäljellä on enää talon raato. Ulkopuolella kaivinkoneen kuljettaja ohjaa purkukouraa, joka tarttuu pinsettiotteella lämpöpatterin termostaatin numikkaan ja lajittelee sen omaan kasaansa.

-Kaikki purkujäte lajitellaan ja yli 80 prosenttia siitä menee kierrätykseen, kertoo purkutyön valvoja, rakennusmestari Juhani Mäkelä puolustushallinnon rakennuslaitoksesta.

Pitkään valmisteltu Parolannummen kolmen kerrostalon purku-urakka alkoi heinäkuun puolivälissä asbestitöillä. Sen jälkeen talojen sisältä on purettu viimeiset kalusteet, ja elokuun alussa kaivinkone pääsi ensimmäisen talon kimppuun.

Nyt kolmesta talosta yksi on jo maan tasalla, toista puretaan ja kolmas odottaa vuoroaan. Mäkelän mukaan kaiken on määrä olla valmiina syyskuun loppuun mennessä.

-Urakoitsija on sitoutunut viemään kaiken purkujätteen pois perustuksia myöten, ja kuopat täytetään puhtaalla maa-aineksella.

Talojen tilalle ei rakenneta mitään uutta, sillä ne sijaitsevat Panssariprikaatin harjoitusalueella.

Käyttökelpoinen tavara otettu talteen

Purku-urakan tekijäksi valittiin keväällä tamperelainen Toivonen Yhtiöt oy, joka on erikoistunut vaativiin purkutöihin ja jätteenkäsittelyyn.

Yritys kuljettaa suurimman osan purkujätteestä Tampereen seudulle Ruskon jätteenkäsittelyalueelle. Betonijäte menee Ylöjärvelle Kolsopin betoninkäsittelylaitokseen.

-Kaikki käyttökelpoinen tavara, kuten hyväkuntoiset keittiökalusteet ja laitteet on otettu talteen jo aikaisemmin. Esimerkiksi osa liesistä ja kylmälaitteista oli melko uusia, ja ne on viety käyttöön muualle, Mäkelä tietää.

Panssariprikaatin varuskunta-alueen pääporttia vastapäätä sijaitsevat kerrostalot on rakennettu vuonna 1956. Niiden kohtaloa on mietitty pitkään, ja yhdessä vaiheessa silloinen omistaja eli Kruunuasunnot harkitsi myyntiä ulkopuoliselle taholle.

Myynnistä kuitenkin luovuttiin, ja samoin asuntojen remontoinnista. Remontti olisi nostanut asuntojen vuokrat kaupungin tasolle.

Panssariprikaati halusi purkaa talot, koska ne sijaitsevat melumittausten mukaan ykkösluokan haitta-alueella, jonne ei pitäisi sijoittaa pysyvää asutusta. Prikaatin harjoituskentän käyttöä taas ei haluttu rajoittaa talojen takia.

Juhani Mäkelä kertoo, että purkutyömaa on kerännyt runsaasti yleisöä. Harva uskaltautuu ihan lähelle, mutta ohi ajavista autoista purun etenemistä seurataan tarkkaan. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic