fbpx
Uutiset

Pussaaminen ei lihota eikä laihduta

Nykyihmisille tyrkytetään milloin minkäkinlaisia laihdutuskuureja, mutta vartalon sorjentamisesta suutelemisen avulla ei toistaiseksi ole juuri ollut puhetta. Eikä ihme, sillä pussailu ei järin paljon energiaa polta.

Kolmen minuutin kiihkeän suutelun on laskettu polttavan vain 12 kaloria, joten pussailun avulla laihduttavan täytyy huhkia toden teolla ruumiinrakenteensa keventämiseksi.

Toisaalta suuteleminen on hyvää harjoitusta kasvojen lihaksille. Tavalliseen poskisuudelmaan ihminen tarvitsee tosin vain 12:ta kasvojen lihasta, mutta kunnon kielisuudelmassa koetukselle joutuu peräti 34:ää lihasta.

Keskivertosuudelmaa ei voi moittia liian rasvaiseksi, sillä ranskalaistutkimuksen mukaan peruspusu sisältää rasvaa vain 0,7 grammaa. Kansanterveyslaitos ei voi myöskään valittaa suukkojen liiasta suolaisuudesta, sillä suolaa suukossa siirtyy ihmisestä toiseen vain 0,45 grammaa.

Huulissa on ohuin orvaskesi

Edellä mainitut faktatiedot käyvät ilmi ruotsalaisten tietokirjailijoiden Dan Höjerin ja Per Gustavssonin vastikään suomeksi ilmestyneestä Suudellaan! -teoksesta.

Kirja on lennokas tietopaketti suutelemiseen liittyvistä fysiologisista, sosiaalisista ja kulttuurihistoriallisista seikoista. Lisäväriä sille antavat ruotsalaisnuorten omakohtaiset kokemukset pussaamisesta.

Suutelemisen suosiota kirjassa perustellaan sillä yksinkertaisella tosiseikalla, että huulten iho on hyvin ohutta ja tuntoherkkää. Ihon pintakerros eli orvaskesi on kaikkein ohuimmillaan juuri huulissa.

Ruotsalaiskirjoittajien mukaan ihmiset ja simpanssit ovat eläinlajeista ainoita, jotka harjoittavat suutelemista. Simpanssien keskuudessa suutelemisella on tosin hiukan eri merkitys kuin ihmisillä.

Simpanssilauman naaraat rientävät oitis suutelemaan joukon johtajaurosta tämän ollessa tyytymätön. Samoin simpanssit suutelevat keskenään, kun lauma on saanut saaliin tapetuksi.

Pussailulla lauman jäsenet viestivät toisilleen olevansa ystäviä aggressiivisesta yleistunnelmasta huolimatta.

Leonid ja Erich yhteen soppii…

Höjerin ja Gustavssonin kirja kertoo lukuisia meheviä anekdootteja suutelemisen historiasta. Kirja mainitsee muun muassa, kuinka ristiretkeläisillä oli aikoinaan tapana suudella spitaalisten ihmisten paiseita ja haavoja, koska he uskoivat pääsevänsä kärsiviä ihmisiä suutelemalla lähemmäs Jumalaa.

Mukaan ovat päässeet myös Leonid Brezhnevin ja Erich Honeckerin paljonpuhuva suudelma suoraan suulle ja riipaiseva kertomus siitä, kuinka romanialaisdiplomaatti juuttui hienostokutsuilla parrastaan kiinni Shirley Templen sormukseen suudellessaan elegantisti tämä kämmenselkää.

Suuteleminen onkin täynnä vaaroja. Tämän sai havaita erityisen tuntuvasti englantilainen Thomas Saverland, jonka naisseuralainen näykkäsi miehen nenänpään irti tämän yritettyä suudella naista vastoin hänen tahtoaan vuonna 1837.

Parrakkaille miehille Suudellaan!-kirja on ilahduttavaa luettavaa. Kirjan mukaan on kuulemma yleinen sanonta Euroopassa, että “suudelma ilman partaa on kuin kananmuna ilman suolaa”.

STT

Menot