fbpx
Uutiset

Puteleista syntyy uutta käyttölasia

Hehkuvaa vihreää, syvää ruskeaa, lumikuuralta hohtavaa valkoista. Selkeitä pyöreitä tai kulmikkaita muotoja. Suomen lasimuseossa Riihimäellä avautunut kierrätyslasista tehtyjen lasiesineiden näyttely vakuuttaa yksinkertaisuudellaan.

Lasipullot ja -purkit saavat uuden elämän Jan Torstenssonin ja Tuulikki Tähtivaara-Torstenssonin lasistudiolla Kiikoisissa Satakunnassa. Lasistudion helmiä ovat esimerkiksi paljon kiitosta keränneet HIK!-juomalasit.

Kierrätys näkyy lasin pohjasta

Juomalasien, maljakoiden ja kynttilätuikkujen pohja paljastaa niiden alkuperäisen materiaalin.

-Emme sulata pulloja lasimassaksi, vaan käytämme niiden muotoja pohjana uudelle esineelle. Menetelmä säästää samalla energiaa. Pullon pohja jää esineeseen aina näkyviin, yhdestä pullosta syntyy siis yksi juomalasi, Jan Torstensson esittelee.

Torstenssonit ovat lasistudiossaan edelläkävijöitä kierrätyslasin käyttäjinä ja ekologisen työskentelytavan kehittäjinä. Käyttölasin rinnalla syntyy valaisimia ja koruja.

Tuulikki Tähtivaara-Torstensson on koulutukseltaan korusuunnittelija-artesaani. Korusuunnittelija saa näyttää taitonsa kierrätyslasisissa koruissa, joiden materiaaliksi voi päätyä tavallinen ikkunalasi tai yllätyksellisesti vaikka hiomaton silmälasin linssi.

Materiaalista jopa pulaa

-Työtilammekin on kierrätetty, sillä se on entinen bensa-asema, pariskunta nauraa.

Materiaalinsa, käytetyt purkit ja pullot, he pesevät ja puhdistavat omin käsin ennen varsinaista muotoilutyötä. Kierrätyspulloja he saavat esimerkiksi ravintoloiden kautta, mutta kierrätyksen sujuvuudessa on Suomessa parannettavaa.

-Joistain tarvitsemistamme pulloista on aivan pulaa. Kierrätyksen pitäisi olla osa arkea, he kannustavat.

Jan Torstensson ehti tehdä työuraa koneiden ja laitteiden suunnittelijana ennen kuin ryhtyi sukututkimuksen innoittamana opiskelemaan lasinpuhaltajaksi.

-Isoisäni isä oli Kotkan lasitehtaalla hyttimestarina, hän kertoo. (HäSa)

Menot