Uutiset

Putin aloitti vuotuisen kehityskeskustelun Venäjän kansan kanssa – kolmen tunnin tv-show kerää kaksi miljoonaa kysymystä

Presidentti vastailee kysymyksiin maan taloudesta hyväntuulisesti ja ulkomuistista isoja lukuja pudotellen.
Vladimir Putin vastaa televisiolähetyksessä kysymyksiin talouskasvusta maan jalkapallon tilaan.

Venäjän päämedioissa on meneillään presidentti Vladimir Putinin suuri vuotuinen viestintäoperaatio, jolla on tärkeä merkitys laajan maan johtajan kansansuosion nostattamisessa.

Putin vastaa valtiollisilta pääkanavilta tulevassa suorassa tv-lähetyksessä kansalaisten kysymyksiin, joita oli juontajan mukaan tullut jo ennen lähetyksen alkua kaksi miljoonaa kappaletta. Putin on ohjelman kirkas päätähti, mutta uutuutena tänä vuonna mukana ovat videoyhteyksillä myös eri toimialojen ministerit. Putin voi kutsua heistä kenet tahansa vastaamaan oman toimialansa kysymykseen.

Venäläisiin perinteisiin kuuluu, että jokaisessa kyselyohjelmassa presidentti myös ratkaisee muutaman hyvin konkreettisen ongelman. Putin saattaa esimerkiksi määrätä asuntoministerin varmistamaan, että kovia kokenut kysyjä saa tarvitsemansa uuden asunnon, tai hän voisi patistella terveysministeriä huolehtimaan jonkin pikkukaupungin sairaalan olosuhteet kuntoon.

Suurin osa kysymyksistä liittyy talouteen ja sosiaalisiin olosuhteisiin. Kansalaisia kiinnostaa juontajien mukaan myös ulkopolitiikka, kuten se, onko Putinin tarkoitus tavata Donald Trump tänä vuonna ja miten suhteet länteen kaikkiaan kehittyvät.

Ensin myönteisiä talouslukuja

Putin kuitenkin aloitti suoran lähetyksen vastaamalla yleisiin kysymyksiin talouden kehityksestä. Putin luetteli ainakin näennäisesti ulkomuistista uuvuttavan määrän tilastotietoja, prosenttilukuja ja miljardeja. Hän korosti kansalaisten tulojen kasvaneen 1,9 prosenttia ja reaalitulojen 3,8 prosenttia, ja talouskasvu on kaikkiaan saatu myönteiselle uralle 1,5 prosenttiin. Jos luvut eivät kansalaisen mieleen ehdikään tarttua, Putinin asiantuntevuus ja osaavuus käy selväksi.

Ensimmäinen videokysymys kansalaiselta tuli 25 minuutin kohdalla. Pietarilainen autonkuljettaja vaati suoraan ratin takaa, että Putin pysäyttäisi bensiinin hinnan nousun. Putin vastasi olevansa ”Aleksein” kanssa samaa mieltä, ettei näin voi jatkua. Hänen mukaansa hallitus on kuitenkin jo ryhtynyt tarvittaviin toimiin.

Ensimmäisenä korkeista virkamiehistään Putin kutsui kuvaruudulle energiaministeri Aleksandr Novakin, joka selosti tarkemmin suunnitelmia öljyn määrän ja hinnan kontrolloimisesta kotimaan markkinoilla.

Kysymysten esittäminen jatkuu ohjelman loppuun saakka, ja juontajien mukaan kaikki kysymykset ”jatkokäsitellään”.

Ohjelman toteutuksessa korostuu uudenaikainen huipputeknologia: kysymyksiä kerätään videoalustoilla, sosiaalisen median palveluissa ja erityisellä nettisivuilla moskva-putinu.ru, jonka nimi tarkoittaa ”Moskovaan Putinille”. Suosituin yhteydeottotapa on edelleen puhelin. Juontajien mukaan soittoja tulee useita sekunnissa eli yhteensä kirkkaasti yli miljoona.

Kansan kyselytunti sopii Putinille

Presidentin suorasta kyselytunnista on tullut Venäjällä Putinin valtakaudella eräänlainen demokraattisten vaalien korvike. Kun vaaleista on hitaasti savustettu ulos todelliset oppositiovaihtoehdot, eikä päätelevisiokanavilla enää 1990-luvun malliin sallita rajoittamatonta poliittista debattia, kansalaisten kysymystulva Putinille toimii sopivana yhteiskunnallisen keskustelun muotona.

Ohjelmaa voisi kuvata eräänlaiseksi kehityskeskusteluksi presidentin ja kansan välillä. Jokainen voi asetelmasta päätellä, kumpi on esimies ja kumpi alainen.

Ohjelma on Kremlin viestintäasiantuntijoiden huolellisessa valvonnassa. Myös kysymysten valinnassa ollaan hyvin tarkkoja. Monet kansalaisten kysymyksistä ovat niin erinomaisesti ja asiantuntevasti muotoiltuja, että harva politologi tai ekonomistikaan osaisi yhtä hienoja laatia.

Päähenkilö presidentti tuntuu viihtyvän kameroiden ristitulessa loistavasti. Putin on selvästikin energinen ja erinomaisella tuulella. Hän kiitti heti sisään tullessaan kysymyksiä keränneitä vapaaehtoisia lämpimin kädenpuristuksin.

Ensimmäisen tunnin loppupuolella aiheissa päästiin jalkapalloon. Putinin muistutettiin aiemmin vaatineen, että maajoukkueen tasoa parannettaisiin. Jalkapallon edustajalla ei ollut Putinille varsinaista kysymystä, mutta hän toivotti raskasta työtä tekevälle Putinille terveyttä ja jumalan siunausta. Venäjä isännöi tänä kesänä jalkapallon MM-kisoja.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic