fbpx
Uutiset

Putin ilmoitti tv-puheessaan määränneensä Venäjälle "osittaisen" liikekannallepanon: "Länsi haluaa tuhota Venäjän ja hajottaa sen osiin. Tilanne voi kääntyä nopeasti heitä vastaan", presidentti uhosi

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo määränneensä Venäjälle "osittaisen" liikekannallepanon. Kuva: Grigory Sysoyev

Venäjän presidentti Vladimir Putin kertoo määränneensä Venäjälle “osittaisen” liikekannallepanon. Määräys on jo allekirjoitettu ja se tulee voimaan tänään, Putin lisäsi.

– Kyse on välttämättömistä, kiireellisistä toimenpiteistä Venäjän suvereniteetin, turvallisuuden ja alueellisen koskemattomuuden turvaamiseksi sekä tuesta maanmiestemme pyrkimyksille ja halulle itse määritellä tulevaisuutensa, Putin sanoi.

Putinin mukaan länsi haluaa tuhota Venäjän ja hajottaa sen osiin.

– Heidän onnistui vuonna 1991 hajottaa Neuvostoliitto, ja nyt on vuorossa Venäjä, Putin sanoi.

Hänen mukaansa länsi kiristää Venäjää ydinaseilla. Putin vakuutti tv-puheessaan olevansa valmis puolustamaan maataan kaikin keinoin.

– Niiden, jotka uhkaavat meitä ydinaseilla, tulee huomata, että tilanne voi kääntyä nopeasti heitä vastaan, Putin muotoili.

– Minä en bluffaa, hän lisäisi painokkaasti.

Putinin puhetta odotettiin jo eilen illalla sen jälkeen, kun Venäjän miehittämillä Ukrainan alueilla kerrottiin pidettävän niin kutsuttuja kansanäänestyksiä alueiden liittämisestä Venäjään. Putin sanoi Venäjän tukevan näin “uusnatseista vapautettujen” alueiden kansalaisten päätöksiä.

Puolustusministeri Sergei Shoigu tarkensi Putinin puheen jälkeen, että osittainen liikekannallepano koskee 300 000:ta reserviläistä. Puolustusministerin mukaan Venäjä ei taistele “niinkään Ukrainaa kuin länttä vastaan”. Shoigu myös poikkeuksellisesti kertoi Venäjän Ukrainassa kärsimistä tappioista. Hänen mukaansa taisteluissa on kaatunut vajaat 6 000 venäläissotilasta. Ukrainan ja myös länsimaiden arviot surmansa saaneiden venäläisten määrästä ovat tähän verrattuna monikymmenkertaisia.

Toveri: Taisteluarvo on alhainen

Pääesikunnan entisen tiedustelupäällikön, kenraalimajuri evp. Pekka Toverin mukaan Venäjä ei kykenisi täydelliseen liikekannallepanoon, koska kaikille palvelukseen kutsutuille ei olisi esimerkiksi jakaa varusteita.

– Osittainen liikekannallepano ei muuta voimatasapainoa rintamalla lähikuukausina. Nopeasti kerätyt reservit heitettäneen nopeasti Donbasiin pysäyttämään Ukrainan hyökkäystä. Niiden taisteluarvo on alhainen. Suorituskykyisempien joukkojen muodostaminen kestäisi kuukausia, Toveri kommentoi Putinin puhetta Twitterissä.

 

Menot