fbpx
Uutiset

Putin uhosi Helsingissä amerikkalaisten ohjuskokeen vuoksi: "Venäjän turvallisuus tulee olemaan taattu"

Suomen presidentti Sauli Niinistö totesi pitävänsä Euroopalle ongelmallisena sitä, ettei ohjussopimuksissa vallitsee "sopimukseton tila". Hän toivoi neuvotteluja.
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasivat lehdistön kysymyksiin Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Joel Maisalmi
Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vastasivat lehdistön kysymyksiin Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Joel Maisalmi

Venäjä aikoo tehdä ohjusvarautumisessa vastaavantasoisia toimia kuin Yhdysvallat, ilmoitti Venäjän presidentti Vladimir Putin Helsingissä keskiviikkona.

Putin vastasi tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa pidetyssä tiedotustilaisuudessa kysymykseen, jossa viitattiin amerikkalaisten tällä viikolla laukaisemaan keskipitkän matkan ohjukseen.

Yhdysvallat on taannoin ilmoittautunut vetäytyvänsä Venäjän kanssa solmitusta keskipitkän matkan sopimuksesta eli INF-sopimuksesta sen jälkeen, kun amerikkalaiset syyttivät Venäjän rikkovan sopimusta. Venäjä on BBC:n mukaan kiistänyt tämän.

Amerikkalaiseen ohjuslaukaisuun liittyen Putin sanoi olevansa pettynyt siihen, “mitä olemme nähneet”. Putinin mukaan amerikkalaisten ohjuskoe on INF-normien vastainen.

– Se on uhka turvallisuudelle koko maailmassa, sanoi Putin ja jatkoi hetkeä myöhemmin:

– Täällä Helsingissä voin sanoa, että Venäjä ei tule sijoittamaan keskisuuren matkan ohjuksia ennen kuin olemme havainneet, että jossain maailmassa on ilmestynyt vastaavat amerikkalaiset järjestelmät.

Putin totesi Venäjän olevan valmis keskusteluun amerikkalaisten ja eurooppalaisten kanssa ja jatkoi vielä samaan hengenvetoon:

– Venäjän turvallisuus tulee olemaan taattu.

 

Lue myös: Mitä Arkangelissa oikein tapahtui? Näin Venäjän presidentti vastasi Lännen Median kysymykseen

 

Niinistö: Tilanne “Ongelmallinen Euroopalle”

Venäjän ja Yhdysvaltojen välisissä suhteissa on herännyt kysymys kilpavarustelusta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö totesi omassa puheenvuorossaan, että amerikkalaiset ovat itse luvanneet olla sijoittamatta keskipitkän matkan ohjuksia Eurooppaan.

Putin vastasi, ettei hän ollut kuullut tällaisesta lupauksesta, mutta hänestä on hyvä asia, jos näin on.

Niinistö vielä jatkoi pitävänsä nykyistä tilaa, jossa INF-sopimusta ei ole, ongelmallisena varsinkin Euroopalle.

– Siksi olisi äärimmäisen tärkeää, että uudet neuvottelut kyettäisiin asevalvonnan osalta käynnistämään ja että niissä päästäisiin myös tuloksiin, sanoi Niinistö.

Tiedotustilaisuudessa kehuttiin suhteita ja taloutta

Niinistön ja Putinin tiedotustilaisuus pääsi alkamaan noin kaksi tuntia alkuperäisestä aikataulusta jäljessä. Viivästyksestä huolimatta tilaisuuden pituudesta ei tingitty, mutta Niinistö totesi, että kaksikolle jäi vielä paljon aiheita keskusteltavaksi tulevalle työillalliselle.

Iltapäivällä presidentit kertoivat puhuneensa maiden välisistä hyvistä suhteista ja siitä, että maidenvälinen kaupankäynti on kääntynyt kasvuun.

Keskustelut olivat virinneet myös ympäristönsuojelusta.

Presidentit olivat keskustelleet myös Ukrainan tilanteesta, mutta kertoivat vielä jatkavansa keskusteluja myöhemmin.

Media nosti esiin myös Venäjän mielenosoitukset. Putin totesi Venäjän noudattavan ihmisoikeussopimuksia.

Suomenlinnaan laivalla

Varsinaisen tiedotustilaisuuden jälkeen presidentit poistuivat ulos Kauppatorille, josta heidät kuljetettiin Kultaranta VIII -jahdilla Suomenlinnaan.

Presidenttien on määrä illallistaa vielä illan aikana.

Menot