fbpx
Uutiset

Putin: ”Ukrainaa käytettiin ponnahduslautana Venäjän keikuttamiseen – Ukraina on lännelle vain keino”

Putin puhumassa lehdistölle Turkmenistanin pääkaupungissa Ašgabatissa. Kuva: Dmitry Azarov

Venäjän presidentti Vladimir Putinin mukaan Ukrainaa on käytetty ponnahduslautana Venäjän ”keikuttamiseen”, kertoo venäläinen uutistoimisto Tass. Keskiviikkoiset vastaukset Turkmenistanin vierailun yhteydessä järjestetyssä toimittajatapaamisessa avaavat Putinin ajattelua, joka on taustalla, kun Venäjä hyökkäsi helmikuussa Ukrainaan.

– Kehotus Kiovalle jatkaa taisteluita vahvistaa, että Ukraina on lännelle vain keino. Siksi Venäjän erityisen sotilasoperaation tavoitteet Ukrainassa eivät ole muuttuneet. Se etenee suunnitelmien mukaan, Tass kertoo Putinin sanoneen.

– Mutta ei kannata verrata Ukrainan jäsenyyttä liittoumaan Ruotsin ja Suomen liittymiseen siihen (Natoon).

Putinin sanomasta käy ilmi, että hän pitää Suomea ja Ruotsia kulttuurisesti ja valtiollisesti hyvin erilaisena verrattuna Ukrainaan.

Hän ikään kuin ”luottaa”, että Suomi ja Ruotsi ovat valtioina ajattelussaan itsenäisiä, eivät niin ”alttiita ulkoiselle vaikutukselle”.

Venäjän presidentille Suomen ja Ruotsin viime aikaiset Nato-pyrkimykset ”ovat täysin eri asioita” kuin Ukraina.

– Allianssi ymmärtää tämän hyvin, Putin sanoo.

Venäjän presidentti ei näe, että Venäjällä on Suomen ja Ruotsin kanssa jotain (pinnan alla olevia) ongelmia, jotka aktualisoituisivat, mikäli maat liittyvät Natoon.

– Mutta Venäjä vastaa (silti) peilikuvana niihin sijoittuvaan sotilaalliseen infrastruktuuriin.

Ukrainan Venäjä näkee sen sijaan olevan ikään kuin ”lännen ohjailtavissa” ja ”lännellä” hän viittaa ensisijaisesti Yhdysvaltoihin.

– Ukrainasta alettiin tehdä Venäjän vastaista, ponnahduslautaa ravisutella Venäjää. He (”lännen manipuloima” osa ukrainalaisista) alkoivat taistella venäläistä kulttuuria ja kieltä vastaan, sekä vainota ihmisiä, jotka kokivat olevansa osa venäläistä maailmaa, Putin kertaa omia perusteluitaan Venäjän toiminnalle.

Ukraina ajattelee, että Krim on yhä osa Ukrainaa ja että maa haluaa pitää myös nykyiset itäiset rajansa ennallaan. Länsimaiden asetoimitukset Ukrainalle Venäjä taas näkee ikään kuin ”Ukrainan kärsimyksen pitkittämisenä”.

Putinin mukaan ”sotilaallinen erikoisoperaatio” etenee tavoitteiden mukaan ja sille annetaan sen tarvitsema aika.

– Se luo olosuhteet, jotka takaavat Venäjän turvallisuuden.

Putin tuo Tassin referoimassa venäläistoimittajien tilaisuudessa esiin ajatuksensa, kuinka Nato (ja ennen kaikkea Yhdysvallat) on valmistautunut jo vuosia yhteenottoon Venäjän kanssa.

– He ovat jo pitkään tarvinneet jonkinlaista ulkoista vihollista, jonka väitetyn uhan ympärille olisi mahdollista yhdistää liittolaisia kotimaassa.

Tass kertoo Putinin sanoneen myös:

– Jos Venäjän lähelle luodaan Venäjän vastainen sillanpääasema Ukrainassa, Moskova elää jatkuvasti uhattuna.

Venäläinen talouslehti RBK taas kertoo Putin sanoneen myös:

– Perimmäinen tavoite, jonka olen hahmotellut, on Donbassin vapauttaminen, näiden ihmisten suojelu ja sellaisten olosuhteiden luominen, jotka takaisivat itse Venäjän turvallisuuden.

Venäjän presidentin mukaan Naton (Yhdysvaltojen) toiminnan taustalla on ”hegemonistinen, imperialistinen pyrkimys, siinä kaikki”.

– Toisin sanoen, ukrainalaisten käsissä, Ukrainan kansan käsissä, Naton jäsenet, johtavat Nato-maat haluavat vain puolustaa itseään, puolustaa rooliaan maailmassa.

Tällä Putin viittaa Venäjän ja lännen kulttuurieroihin. Venäjä korostaa konservatiivisia arvoja kuten vahvaa, ylhäältä alas tapahtuvaa johtajuutta. Samalla Putin vihjaa maailman moninapaisuuteen ja omaan haluunsa haastaa Yhdysvaltojen hegemonia.

Venäjän presidentti vihjaa, että Turkmenistanin vierailu päätti samalla hänen yli kaksi vuotta jatkuneen ihmisten tapaamisten välttelyn:

– Pitkän covid-loman jälkeen työ huippukokouksessa osoittautui hedelmälliseksi.

Menot