fbpx
Uutiset

Putin vakuuttaa Venäjän olevan valmis myymään kaasua Ukrainalle alennetuin hinnoin vastedeskin – Venäjän johtaja vastaa toimittajien kysymyksiin tuntien ajan

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaa tuntien ajan kysymyksiin, mikä lähetetään suorana televisiokanavilla. Kuva: YURI KOCHETKOV
Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaa tuntien ajan kysymyksiin, mikä lähetetään suorana televisiokanavilla. Kuva: YURI KOCHETKOV

Venäjän presidentti Vladimir Putin vastaa tänään torstaina toimittajien kysymyksiin useiden tuntien ajan.

Suomen aikaa kello 11 alkaneessa tilaisuudessa on riittänyt kysymyksiä laidasta laitaan. Toimittajajoukkoa ovat ehtineet kiinnostaa muun muassa venäläisen terveydenhuollon haasteet, jäteongelmat, maan talous ja teollisuuden tulevaisuudennäkymät, pikkupaikkakuntien tyhjeneminen nuorista, Leninin ruumiin säilyttäminen mausoleumissa Punaisella torilla sekä Venäjän ja Yhdysvaltojen sekä Kiinan suhteet.

Putin on jo ottanut kantaa moniin maailmanpolitiikan ajankohtaisiin teemoihin. Hän totesi, että Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkarikossyytteet ovat tekaistuja. Jotkin presidentin vastaukset saivat salissa raikuvat aplodit.

Moskovaan saapui tällä kertaa lähes 1 900 toimittajaa tilaisuudesta raportoimaan. Se tarkoittaa sitä, että Putinia varten on mietitty ainakin saman verran kysymyksiä. Tilaisuus on järjestyksessään jo 15.

Ukraina ja kaasu kiinnostivat

Ukrainalaisen uutistoimisto Unianin toimittaja pyysi Putinia antamaan päivämäärän Luhanskin ja Donetskin laittomien hallintojen purkamiselle. Sama toimittaja myös tiedusteli, syttyykö maiden välille kaasusota.

Putinin tulkinnan mukaan Ukraina itse on hyväksynyt kapinallisalueet neuvottelukumppanikseen.

Tosiasiassa Venäjä ohjailee kapinallisalueiden asioita taustalla. Putin kielsi jälleen venäläisten joukkojen läsnäolon Itä-Ukrainassa sanomalla, että ulkomaisia joukkoja ei alueelta löydy. Putin myös totesi, että sota-alueella oleva kalusto on peräisin sieltä, missä pidetään kapinallisten puolia.

Putin vakuutti, että Venäjä haluaa ratkaista kaasuongelman.

– Huolimatta uusien kaasuputkien rakentamisesta, myös kaasunkuljetus Ukrainan kautta säilyy, Putin sanoi.

Putinin mukaan Ukrainan kautta jatkossa kulkevan kaasun määrä ja uuden sopimuksen kesto ovat kuitenkin vielä auki. Maiden välinen kaasunkuljetussopimus on raukeamassa vuodenvaihteessa.

Maat eivät ole edelleenkään löytäneet yksimielisyyttä jatkosopimuksen ehdoista.

Putin vakuutti, että Venäjä on jatkossakin valmis myymään Ukrainalle kaasua alennetuin hinnoin. Hänen mukaansa Venäjällä ei ole halua kuumentaa energiakysymystä. Venäjän viime aikojen toimet kertovat kuitenkin muuta.

Minskin sopimus esillä

Venäjän television ykköskanavan toimittaja kysyi Putinilta tämän näkemystä niin sanotun Normandia-ryhmän kokousten jatkamisen tarkoituksenmukaisuudesta sekä Minskin sopimuksen ja Donbassin alueen tulevaisuudesta.

Normandia-ryhmään kuuluvat Venäjän ja Ukrainan lisäksi Ranskan ja Saksan johtajat. Kokoonpano on yrittänyt ratkaista Ukrainan sodan synnyttämää pattitilannetta siinä onnistumatta.

Toimittajaa kiinnosti myös Putinin mielipide Ukrainan presidentistä Volodymyr Zelenskyistä. Putin vastasi, että hänen mielestään olisi epäkorrektia arvioida kollegaa.

Putin korosti Minskin sopimuksen tärkeyttä ja muistutti, että sopimuksen ytimessä on Donbassin erityisasema.

– Tarvitaan myös suoraa vuoropuhelua Donbassin kanssa, mitä ei nyt ole.

Putin myös kritisoi presidentti Zelenskyin puheita Minskin sopimuksen mahdollisesta muuttamisesta.

Putin arveli neuvottelujen jatkuvan, sillä hänen mielestään Minskin sopimuksen toteutumiseen liittyy tällä hetkellä myös positiivista liikehdintää. Sellaisena hän pitää osittaista tulitaukoa ja joukkojen vetämistä. Seuraavaa Normandia-ryhmän kokousta kaavaillaan huhtikuulle.

Venäläinen urheilutoimittaja kysyi venäläisen urheilun tulevaisuudennäkymistä doping-kohujen ja Venäjän saamien kilpailukieltojen jälkeen. Putin kertoi pitävänsä kansainvälisen yhteisön päätöksiä epäoikeudenmukaisina ja lainvastaisina.

Hän muistutti, että suurin osa venäläisistä urheilijoista ei kuitenkaan käytä dopingia.

Yksityiskohtaisia vastauksia

Virallisen version mukaan Putinin ei pitäisi tietää kysymyksiä etukäteen. Osa hänen vastauksistaan sisältää perinteisesti niin tarkkoja yksityiskohtia, että joko presidentti on tutustunut kysymyksiin etukäteen tai hänellä on ilmiömäinen muisti.

Kysymysmaraton lähetetään suorana useilla venäläisillä nettisivustoilla ja tv-kanavilla.

Televisiokanavat ovat varanneet lähetysaikaa alustavasti kolmisen tuntia. Tilaisuudella on tapana kestää kolmesta neljään tuntia. Putin ehtii siinä ajassa vastata muutamaan kymmeneen kysymykseen.

Menot