Kolumnit Uutiset

Putinin liiga ei etene Helsinkiä pidemmälle

Helsingin Jokerien pelaaminen Venäjän ammattilaisliigassa KHL:ssä ei ole vain jääkiekkoa. Faneille ja lajia seuraaville se voi sitä olla. Liigan perustajille, kuten Venäjän presidentille Vladimir Putinille, se on paljon muuta.

Ennen kaikkea KHL-liiga kokonaisuutena on ulkopoliittinen pr-väline ja Jokerit sen yksi osa.

Putin haluaa lähipiirinsä tuella näyttää suuruuttaan ja menestystään jääkiekon avulla.

Iänikuinen hokema kuuluu, että urheilua ja politiikkaa ei pitäisi sekoittaa keskenään. Totuus taas on raadollisempi: urheilua on aina käytetty poliittisiin tarkoitusperiin.

Milloin maan johtaja on pönkittänyt suosiotaan kansan silmissä urheilumenestysten avulla, milloin urheilumenestyksillä on haluttu osoittaa poliittisen järjestelmän hyvyyttä tai sorrettu vähemmistöjä sulkemalla heitä ulos lajin parista tai maan edustustehtävistä.

Tavat ovat moninaiset. Putin pönkittää KHL:n avulla ulkopoliittista asemaansa, ja rahaa palaa. Se tulee valtaosaltaan lajin ulkopuolelta: valtiojohtoisilta yrityksiltä ja liikemiehiltä, jotka hyötyvät Putinin suosiosta.

Harvassa ovat oligarkit, jotka rahoittavat joukkueita pelkästä urheiluinnostuksesta, vaikka heitäkin toki on.

Urheilu ei ole järin hyvä bisnes. Erityisen huonoa bisnestä on KHL-joukkueen omistaminen. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan joukkueiden yhteenlaskettu tappio viime kaudella oli puoli miljardia dollaria. Tappiot on sitten kuitattu oligarkien tai seuraa tukevien yritysten kassasta.

Kysymys kuuluu, pitääkö Jokerien olla pönkittämässä omalla panoksellaan Putin-liigaa?

Kun suomalaiset jääkiekon napamiehet sen sallivat, niin minkäs teet, ja olihan kauppa seuran omistajalle Harry Harkimolle suuri helpotus. Hän sai myytyä persnettoa tuottavan hallin upporikkaille venäläisille, Gennadi Timtshenkolle ja Arkadi Rotenbergille. Molemmat ovat EU:n asettamalla pakotelistalla.

Jokerien saaminen KHL-joukkueeksi oli strategisesti tärkeä avaus. Olihan Jokerit ensimmäinen läntinen joukkue liigassa. Muut Venäjän ulkopuoliset seurat tulevat entisistä itäblokin maista.

KHL:n länsilaajentuminen on nyt jäissä. Ruotsi ilmoitti tylysti, ettei maa salli seurajoukkueittensa osallistuvan ko. sarjaan. Samaa linjaa vetävät muutkin länsimaat. Syyt ovat enemmän poliittiset kuin urheilulliset.

Jokerien lähtö kotoisesta liigasta herätti paljon pahaa verta. Jatkon ratkaisee se, miten Ukrainan tilanne ratkeaa. Jos Putinin valtapyrkimykset uhitteluineen vain yltyvät, voidaan joukkuetta katsoa entistä karsaammin ja pahimmassa tapauksessa EU panee jääkiekonkin boikottilistalleen.

Mitalin toisella puolella on se, että Jokerien pelaaminen venäläisliigassa voi liudentaa ennakkoluuloja ja edistää maitten välisiä suhteita, kun kriisit aikanaan ratkeavat.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic